Van Gaal over 'uitblinkers in collectief': Ongelooflijk, hoe die twee speelden

Van Gaal over 'uitblinkers in collectief': "Ongelooflijk, hoe die twee speelden"

03-06-2022 23:34 Laatste update: 23:39
48

Louis van Gaal kijkt met een tevreden gevoel terug op de eclatante zege op België van vrijdagavond. Oranje versloeg de nummer twee van de wereld in eigen huis met 1-4 en de bondscoach lichtte na afloop Frenkie de Jong en Steven Bergwijn uit.

Aanvoerder Virgil van Dijk prees na afloop het collectief en wilde geen van zijn teamgenoten tekortdoen, Van Gaal zag wel twee uitblinkers. "Het is altijd een overwinning van het collectief, maar er zijn mensen die in het collectief kunnen uitblinken, dat is natuurlijk geweldig. Er zijn altijd uitblinkers in bepaalde wedstrijden, maar in deze: weer Frenkie de Jong en Steven Bergwijn, dat was ongelooflijk, hoe die twee speelden", aldus de keuzeheer in gesprek met de NOS.

Bergwijn lijkt altijd op te leven bij Oranje, terwijl hij bij zijn club Tottenham Hotspur nauwelijks aan bod komt. "Ik begrijp dat niet", lacht Van Gaal. "Wat ik alleen maar kan zeggen: bij Tottenham heb je natuurlijk ook heel veel keus, dus dat is niet zo gek. Maar voor ons is hij goud waard, zeker hoe wij spelen. Dus ik vond hem vandaag zijn beste wedstrijd spelen. En Frenkie, dat is eigenlijk altijd zo in Oranje."

Speeltijd lonkt voor Schouten en Martins Indi
Van Gaal had in Brussel voor een paar verrassingen gezorgd: Jurriën Timber en Nathan Aké speelden achterin in plaats van Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij, terwijl Steven Berghuis als controleur opereerde. Of dit in de volgende wedstrijd tegen Wales ook zo zal zijn, wil Van Gaal nog niet bevestigen. "Je kan niet altijd hetzelfde spelen, met niet één systeem. Je moet ook kijken naar de kwaliteiten van de tegenstander. Eén of twee poppetjes veranderen? Dat kan altijd, maar ik ben van automatismen, dat als je minder wisselt, het team sterker wordt. Maar ze moeten het wel kunnen opbrengen. En je zag in de tweede helft dat de vermoeidheid er toch in sloop. En Aké speelt ook niet zoveel, die houdt dat ook niet vol, terwijl hij ook een héél goede wedstrijd speelde."

Tot slot mogen ook tribuneklanten Jerdy Schouten en Bruno Martins Indi uitzien naar speeltijd. "Zij mochten wel in de kleedkamer kijken: het proces. En dan hoop ik dat als zij mogen spelen van de week, dat ze daaraan gewend zijn. Want er zijn spelers die daar moeite mee hebben."