Van Gaal boetseert Oranje-selectie: deze negen spelers mogen hopen op WK-wonder

Van Gaal boetseert Oranje-selectie: deze negen spelers mogen hopen op WK-wonder

19-10-2022 12:10
130

Louis van Gaal maakt vrijdag de voorlopige WK-selectie van het Nederlands elftal bekend. Naast de gevestigde namen en de twijfelgevallen, staat de bondscoach open voor nieuwe namen. VoetbalPrimeur zet de potentiële verrassingen in de voorselectie op een rij.

Xavi Simons (PSV)
Een verrassing die niet helemaal als een verrassing zal voelen, mocht hij daadwerkelijk tot de voorselectie behoren. Simons maakte in september zijn debuut voor Jong Oranje en wordt sinds de start van de Eredivisie al aan het grote Oranje gelinkt. Niet gek, gezien zijn tien doelpunten en vier assists voor PSV dit seizoen. Hem definitief uit handen houden van Spanje, kan voor Van Gaal een extra reden zijn om Simons op te roepen.

Lutsharel Geertruida (Feyenoord)
Denzel Dumfries is de onbetwiste wingback op rechts in Oranje. Devyne Rensch staat achter hem in de pikorde, Jurriën Timber kan daar in geval van nood uit de voeten en Hans Hateboer heeft op die positie ook zijn minuten gemaakt in het Nederlands elftal. Geertruida wordt vrijwel nooit genoemd voor die rol. De rechtsback hoort bij Feyenoord inmiddels weer wekelijks tot de beste spelers. Dus, waarom niet, Van Gaal?

Rick Karsdorp (AS Roma)
Wat voor Geertruida geldt, geldt ook voor Karsdorp. De 27-jarige verdediger speelt bij AS Roma onder José Mourinho in hetzelfde systeem als Oranje, wat in die zin betekent dat hij zich last minute nog zou moeten kunnen aanpassen. Dat hij in september en oktober weer vier weken geblesseerd is geweest, spreekt alleen niet in zijn voordeel.

Joey Veerman (PSV)
Veerman behoorde in september tot de voorselectie, maar overleefde de schifting niet. Veerman wordt al langer in verband gebracht met het Nederlands elftal. Bij PSV gaat het op en af: uitmuntende wedstrijden worden afgewisseld met mindere optredens. Het moet blijken of hij Van Gaal genoeg heeft kunnen overtuigen.

Justin Kluivert (Valencia CF)
Kluivert speelde tot dusver twee A-interlands, waarvan zijn laatste in september 2018. De aanvaller raakte na zijn veelbesproken overstap van Ajax naar AS Roma uit beeld bij Oranje, maar klimt bij Valencia langzaam omhoog. Het is de vraag of een beperkt aantal basisplaatsen en één La Liga-treffer genoeg zijn voor een plek in de voorselectie.

Armando Obispo (PSV)
Obispo, ploeggenoot van De Jong bij PSV, is misschien wat onderbelicht. De 23-jarige verdediger greep zijn kansen onder Roger Schmidt en is onder Ruud van Nistelrooij uitgegroeid tot een vaste waarde in de defensie. Door het wegvallen van Bruno Martins Indi heeft Van Gaal links in het centrum weinig smaken over. Obispo zou als stand-in van Nathan Aké kunnen fungeren.

Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen)
Een verrassing of een moetje? Frimpong heeft nog geen interland bij het grote Oranje achter zijn naam, maar hij maakt bijna wekelijks naam in de Bundesliga, waar hij zich bij Bayer Leverkusen onttrekt aan de malaise. De keuze is reuze voor Van Gaal, die ook de eerder genoemde Geertruida of Karsdorp kan oproepen.

Pascal Struijk (Leeds United)
Relatief onbekend in Nederland, maar Struijk is een vaste waarde bij Leeds United. De linkspoot kan net als Obispo de stand-in van Aké zijn op het WK. Hoewel Struijk pas 23 is, heeft hij met 65 Premier League-optredens genoeg ervaring op zak. De in het Belgische Deurne geboren Nederlander, kan ook nog voor de zuiderburen uitkomen.

Sven Botman (Newcastle United)
Drie maanden na zijn miljoenentransfer naar Newcastle United behoort Botman tot de beste verdedigers in de Premier League. Ook Cristiano Ronaldo maakte al kennis met de oud-speler van Ajax, sc Heerenveen en Lille OSC. Met Botman in de defensie incasseerde Newcastle dit seizoen pas negen goals: het laagste aantal van alle Premier League-clubs na tien wedstrijden. Eén nadeel: zijn recente afmelding voor Jong Oranje zal niet per se in zijn voordeel werken.