PSV verliest na fatale minuten voor rust absoluut spektakelstuk in Groningen

23-10-2022 16:27
643

PSV heeft zondagmiddag in misschien wel de meest spectaculaire Eredivisie-wedstrijd van dit seizoen zijn derde nederlaag geleden. De Eindhovenaren gaven het duel in de laatste vijf minuten voor rust helemaal weg en kwamen een 3-0 achterstand tegen FC Groningen niet meer te boven: 4-2.

PSV begon met Jordan Teze en Anwar El Ghazi aan het duel in Groningen. Xavi Simons begon als aanvallende middenvelder, wat ten koste ging van Érick Gutiérrez. De openingsfase was voor PSV. De ploeg van Ruud van Nistelrooij nam het initiatief in handen en was via Guus Til twee keer gevaarlijk. De eerste poging van de spits ging over, bij de tweede kans moest FC Groningen-doelman Jan de Boer, die zijn debuut maakte, reddend optreden.

Na een halfuur noteerde PSV zeventig procent balbezet en loste Groningen nog geen schot op doel. Tegen de verhoudingen in ging het niet veel later helemaal mis voor de bezoekers. Vijf minuten voor rust leed Armando Obispo knullig balverlies. Cyril Ngonge faalde oog in oog met Walter Benítez, al was de rebound aan Ricardo Pepi bestemd. Radinio Balker bracht PSV drie minuten later verder in de problemen, nadat hij raak kopte uit een hoekschop.

Het werd voor rust nog pijnlijker voor de Eindhovenaren: PSV-jeugdproduct Ngonge maakte de derde Groningen-treffer na nonchalant optreden van Ibrahim Sangaré. Diezelfde Sangaré bracht PSV nog voor het rustsignaal terug in de wedstrijd, door voor de 3-1 te zorgen. Van Nistelrooij vond het in de rust tijd om in te grijpen: Noni Madueke kwam voor El Ghazi.

Na rust drong PSV direct aan. Cody Gakpo raakte met een kopbal de lat en Joey Veerman zag een geplaatst schot gekeerd worden door De Boer. Op het uur werd Luuk de Jong gebracht voor Veerman, die zichtbaar teleurgesteld naar de kant ging. Met de spits in de ploeg hadden de Eindhovenaren meer stootkracht. De aansluitingstreffer was dan ook terecht: Til kopte bij de tweede paal raak.

PSV zette in de slotfase alles op alles voor de gelijkmaker. De Jong raakte nog de lat na een voorzet van Mauro Júnior, die zijn rentree op de Nederlandse velden maakte. Uitgerekend aanvoerder Joey Pelupessy, die gepasseerd werd door Frank Wormuth, tekende in de blessuretijd voor de beslissing. Door de nederlaag staat Ajax vier punten los in de Eredivisie en komt PSV in puntenaantal gelijk met Feyenoord. Groningen boekt de derde competitiezege en klimt naar plek veertien.