Tips & Tricks - wat zijn quoteringen en hoe komen deze tot stand?

Tips & Tricks - wat zijn quoteringen en hoe komen deze tot stand?

31-10-2022 12:00 Laatste update: 12:06

ADVERTORIAL - Bij sportweddenschappen wordt er altijd gebruik gemaakt van een quotering, ook wel odd genoemd. Een quotering laat zien hoeveel winst je maakt als je voorspelling uitkomt. Bij bets gaat het natuurlijk niet alleen om winnen of verliezen: bij een correcte bet wil je zoveel mogelijk winst maken. In dit artikel leggen wij uit hoe quoteringen werken en hoe deze tot stand komen bij de bookmaker

Wat is een quotering of odd?
Door het gebruik van een quotering laat de bookmaker weten aan de speler hoe hoog je winst ten opzichte van je inzet zal zijn. Dit wordt meestal gedaan met decimale getallen. Een bet die volgens de bookmaker een grote kans heeft om uit te komen, heeft een lagere quotering dan een bet waar de kansen minder hoog liggen. 

Een voorbeeld: Ajax speelt in de KNVB Beker tegen Achilles ‘29. Ajax is uiteraard de grote favoriet, waardoor de bookmaker bijvoorbeeld een quotering van 1.3 geeft voor een overwinning van Ajax. Dit houdt in dat voor elke euro die je inzet, je 1.30 euro van de bookmaker krijgt als je voorspelling klopt. Hoe dichter de quotering bij de 1 zit, hoe lager je winst is (en veelal hoe groter de kans dat de voorspelling uitkomt). 

Wil je echter een gokje wagen en geld inzetten voor een stunt van Achilles ‘29, dan kan de quotering daarvoor misschien wel op 7.5 liggen. Wint Achilles, dan krijg je 7.5 euro voor elke ingelegde euro terug van de bookmaker. Een rekensommetje voor beide quoteringen: 

Je zet 50 euro in op een overwinning van Ajax. Als Ajax wint krijg je 65 euro (1.3 x 50) terug van de bookmaker en maak je 15 euro winst. Een veilige bet, maar de winst is niet groot.

Je zet 50 euro in op een overwinning van Achilles. Achilles stunt in de beker en je krijgt 375 (7.5 x 50) euro van de bookmaker. Maar liefst 325 euro winst, maar een veel grotere gok.

Nog geen account bij Unibet? Registreer je nu en krijg €40 aan Free Bets na je eerste inzet!

Welke soorten quoteringen zijn er?
Decimale Quoteringen: Dit systeem wordt vooral in Europa gebruikt en gebruikt de decimale getallen zoals boven vermeld. Hoe hoger het getal is, hoe meer winst je maakt bij een goede voorspelling. Voorspellingen met een quotering van 1.3 of 1.5 hebben volgens de bookmaker een grotere kans om uit te komen dan voorspellingen met een quotering van 3 of 3.5. 

Fractionele Quoteringen: De Britten werken voornamelijk met dit systeem en gebruiken breuken voor de quoteringen. De potentiële winst wordt aangegeven met een breuk, bijvoorbeeld 3/5. Het lijkt ingewikkeld, maar de rekensom valt gelukkig mee: de 3 staat voor de mogelijke winst, terwijl de 5 voor het ingezette bedrag staat. Stel je zet 50 euro in en wil je winst berekenen. Dat kan met de volgende formule:

Inzet / cijfer achter de breuk = basisgetal  (50 / 5 = 10)

Basisgetal x cijfer voor de breuk = potentieel winstbedrag (10 x 3 = 30 euro)

In het kort, met een quotering van 3/5 maak je 30 euro winst bij een inzet van 50 euro. De bookmaker geeft je dus 80 euro terug als je voorspelling uitkomt. De meeste Britse betting sites hebben echter gewoon de optie om decimale quoteringen te tonen, dat scheelt weer rekenwerk.

Amerikaanse quoteringen: Tot slot zijn er de Amerikaanse quoteringen, die gebruik maken van een plus- en min-systeem. Het getal in de quotering geeft aan welk bedrag de speler moet inzetten om 100 euro winst te maken op de bet. Een voorbeeld: een site geeft een quotering van -175. Dit houdt simpelweg in dat de speler 175 euro moet inzetten om een winst van 100 euro te maken. Bij een correcte voorspelling geeft de bookmaker dus 275 terug aan de speler. Is een quotering een plusgetal? Dat houdt in hoeveel winst je maakt bij 100 euro inzet. Bij een quotering van +300 krijg je 400 euro van de bookmaker als je 100 euro inzet. Daardoor is de winst 300 euro. 

Profiteer bij Unibet van de snelste uitbetalingen! Registreer je nu!

Hoe worden odds bepaald?
Odds worden bepaald door odd compilers. Dit zijn mensen die met computermodellen en andere statistieken aan de slag gaan om zo accuraat mogelijk te voorspellen hoe een wedstrijd gaat verlopen. Deze compilers werken voor de bookmaker en zorgen dat er altijd een kleine winstmarge voor de kansspelaanbieder aanwezig is in de odds. Veel bookmakers hebben zelf odd compilers, terwijl andere bookmakers een externe partij inhuurt die hen van odds voorzien. 

Veel kansspelaanbieders hebben hun eigen odd compilers, waardoor de odds vaak niet precies even hoog liggen. Het verschil in odds is vaak echter klein, aangezien quoteringen een goede balans moeten hebben: de quotering moet aantrekkelijk genoeg zijn voor de speler om niet naar een andere bookmaker te gaan, maar ook winst opleveren voor de bookmaker. Vergelijk het met supermarkten: de prijzen worden zo laag mogelijk gehouden vanwege concurrentie, maar de supermarkten houden wel een marge over.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Online spelen brengt risico's met zich mee. Lees hier onze tips om op een verantwoordelijke en bewuste manier te spelen: voetbalprimeur.nl/speel-bewust

Advertorial Kansspelen

Deze advertorial is helaas niet beschikbaar, omdat je volgens onze systemen niet in de wettelijke doelgroep valt content/uitingen over online kansspelen mag zien. Bezoek onze Speel Bewust-pagina voor meer informatie over online kansspelen.