Eindrapport Ajax: één Champions League-uitblinker en één ruime onvoldoende

Eindrapport Ajax: één Champions League-uitblinker en één ruime onvoldoende

02-11-2022 11:30
85

Een ijzersterk begin, gevolgd door vier catastrofale nederlagen: Ajax wist voor het duel op Ibrox dat het Champions League-avontuur voor de winterstop ten einde zou zijn. Tegen Rangers FC werd er met opgeheven hoofd afscheid genomen van het toernooi. Wie waren de lichtpuntjes? Wie vielen er tegen? Dit is het rapport van de Amsterdammers. 

Met zes punten uit evenzoveel wedstrijden is Ajax op de derde plaats geëindigd. Een historische thuisnederlaag en liefst zestien tegentreffers verder, is de ploeg van Alfred Schreuder na de winterstop veroordeeld tot Europa League-voetbal. Ajax was voor Rangers - de slechtste deelnemer ooit in een Champions League-groepsfase - twee keer te sterk (4-0 en 1-3), al bleken Liverpool (2-1 en 0-3) en SSC Napoli (1-6 en 4-2) duidelijk een maatje te groot.

Dat de Champions League-campagne werd afgesloten met een zege, levert Ajax behalve geld ook qua zelfvertrouwen een boost op. Schreuder deed een beroep op negentien spelers, waarvan er vijftien een beoordeling hebben gekregen. In dit rapport worden enkel Ajacieden meegenomen die de helft van de minuten in actie kwamen. Jorge Sánchez vormt met 49 procent van de gespeelde minuten uitzondering op die regel. Owen Wijndal, Brian Brobbey en Davy Klaassen krijgen geen eindbeoordeling.

Slechts één Ajacied komt in de buurt van een zeven: Steven Berghuis. De spelmaker ontving tegen Rangers twee keer een acht en blijft daardoor Jurriën Timber en Kenneth Taylor, die het podium completeren, ruimschoots voor. Opvallend genoeg is een acht ook gelijk de hoogste wedstrijdbeoordeling. Kudus kreeg dat cijfer evenals Berghuis tweemaal, al compenseert de Ghanees dat met een drie in Napels. Een drie is tegelijk de ondergrens: Dusan Tadic en Alfred Schreuder kregen dezelfde beoordeling na de deceptie tegen Napoli in eigen huis.

Ajax kwam dit Champions League-seizoen tot elf doelpunten. Kudus kroont zich tot clubtopscorer, met vier treffers. Steven Berghuis en Steven Bergwijn namen twee goals voor hun rekening, terwijl Edson Álvarez, Davy Klaassen en Francisco Conceição allen eenmaal trefzeker waren. Kudus is de MVP, aangezien hij ook twee assists op zijn naam heeft. Berghuis en Calvin Bassey waren eveneens twee keer aangever. Taylor en Wijndal beiden één keer.

Liefst elf verschillende Ajacieden gingen gedurende de zes groepswedstrijden op de bon. Taylor, Álvarez en Timber ontvingen twee gele kaarten. Tadic ook, al kreeg hij ze in hetzelfde duel. De Servische aanvoerder liep in de thuiswedstrijd tegen Napoli tegen een rode kaart op en ontbrak daardoor in de return.