Nederlands elftal weigert FIFA-verzoek en zet 'OneLove-plan' door in Qatar

Nederlands elftal weigert FIFA-verzoek en zet 'OneLove-plan' door in Qatar

19-11-2022 14:45
104

De KNVB heeft het initiatief van FIFA, om een pro-inclusie-aanvoerdersband te dragen, naast zich neergelegd. De wereldvoetbalbond deed een laatste poging om het plan omtrent de OneLove-band te dwarsbomen, al houdt Oranje voet bij stuk.

Virgil van Dijk zal dus tijdens de WK-wedstrijden 'gewoon' de OneLove-aanvoerdersband, waarmee gelijkheid op het vlak van afkomst, ras, gender en seksualiteit wordt uitgedragen, om zijn arm hebben. "We hebben van de FIFA een brief gehad over de aanvoerdersband", wordt Jaap Paulsen van de KNVB geciteerd door De Telegraaf. "Daarin wordt aangegeven dat de FIFA ook een soort pro-inclusieband heeft ontworpen. Dat is heel mooi, al is het initiatief een beetje laat. We hebben besloten om gewoon onze eigen band te gaan gebruiken, dus de OneLove-band."

De OneLove-band is omstreden in Qatar, omdat er een regenboogband in wordt gezien. De Franse aanvoerder Hugo Lloris zag eerder deze week af van het dragen van de specifieke aanvoerdersband, al gaan Harry Kane (Engeland) en Gareth Bale (Wales) er net als Van Dijk wel mee spelen. In totaal gebruiken zeven Europese landen de OneLove-band. 

In Qatar is homoseksualiteit bij wet verboden. Tot dusver heeft FIFA de band nog niet afgekeurd. "Tot op heden hebben we geen goedkeuring, maar ook geen afkeuring gekregen van de FIFA. Maar we hebben al besloten, dat als die afkeuring er komt, de band toch gedragen gaat worden door Virgil. In dat geval pakt de KNVB de boete, die daarop staat."