Ten Hag: 'Zag vooraf speler met hoofd schudden en dacht: wacht even, wat is dit?'

Ten Hag: 'Zag vooraf speler met hoofd schudden en dacht: wacht even, wat is dit?'

21-12-2022 17:46 Laatste update: 17:47
16

Erik ten Hag heeft teruggeblikt op zijn 'absolute dieptepunt' bij Manchester United tot nu toe: de met 4-0 verloren uitwedstrijd bij Brentford. De Nederlander zag voor het duel al dingen die hem niet bevielen en greep naderhand hard in.

"Brentford was het absolute dieptepunt", vertelt Ten Hag over zijn eerste half jaar bij Man United tegen Voetbal International. "Die dag was het super warm, 35 graden, dan word je getest als ploeg. Nou, we werden er finaal van afgespeeld. (...) Ik zag vooraf al een speler van ons met zijn hoofd schudden en zuchtend zeggen: Het is veel te warm om te voetballen."

"Ik hoorde het, en toen dacht ik: Wacht even, wat is dit? De tegenstander heeft er ook last van, dan moet je je vermannen. Dan moet je hardheid hebben. Maar daar ontbrak het aan, die ambitie. Het was een overduidelijk signaal en zo vlak voor een wedstrijd is dat al niet meer te sturen. Je roept nog wel wat van: Niet zeiken, gaan! Maar in de rust stonden we met 4-0 achter."

Voor Ten Hag was de afgang 'heel duidelijk', zo stelt hij. "De data gaven een bevestiging van de observatie. Het was zó onacceptabel. Natuurlijk kan je een keer verliezen, maar je kan niet na een helft met 4-0 achterstaan bij Brentford. Dat heeft puur met mentaliteit te maken. Brentford liep die middag 13,6 kilometer meer dan wij. Een dag later heb ik de vrije dag ingetrokken. Dat begrepen ze wel, maar dat ik hen vervolgens confronteerde met hun prestaties, bracht de boel wel in beweging. (...) Als ik heel eerlijk ben, wilde ik het nog extremer doen, maar daar ben ik op teruggekomen, want het gaat uiteindelijk om het doel, wat je ermee losmaakt bij de spelers."