Spelersrapport: stunt levert AZ veel voldoendes op, Kerkez en Karlsson uitblinkers

Spelersrapport: stunt levert AZ veel voldoendes op, Kerkez en Karlsson uitblinkers

07-03-2023 20:37 Laatste update: 20:40
88

De stunt van AZ tegen SS Lazio levert louter voldoendes op. De Alkmaarders werden in de openingsfase afgetroefd door de Italianen, maar herpakten zich heel knap. VoetbalPrimeur maakt rapport op na een bijzonder knappe prestatie in Rome, waar vooral Jesper Karlsson en Milos Kerkez uitblonken. 

Mathew Ryan - 5.5: De doelman was niet schuldig aan de openingstreffer van Lazio en was op slag van rust heel belangrijk met een uitstekende redding op een schot van Sergej Milinković-Savić. Mocht halverwege de tweede helft wel van geluk spreken dat Lazio een blunder van hem niet afstrafte.

Yukinari Sugawara - 6: Liet zich in de openingsfase een aantal keer verrassen door directe tegenstander Mattia Zaccagni. Zo ook bij de 1-0, toen de Japanner vrij gemakkelijk op snelheid werd geklopt. Werd iets stabieler naarmate het duel vorderde. 

Wouter Goes - 7: De pas achttienjarige centrale verdediger liet ook tegen Lazio blijken zijn hoofd vrijwel overal koel te kunnen houden. Was rustig, comfortabel aan de bal en liet zich alleen bij de openingstreffer even verrassen.

Pantelis Hatzidiakos - 6,5: Speelde een vrij anonieme wedstrijd en koos voor de veilige opties in de opbouw. Bij de 1-0 van Lazio lukte het hem niet om samen met Kerkez de vrij gelopen Pedro op te pikken. Was ondanks dat wel degelijk. 

Milos Kerkez - 8: De Hongaar liet tegen Lazio zien vrijwel alles te hebben wat een moderne back nodig heeft. Leverde veel energie en was met zijn positieve agressiviteit ook zeer belangrijk. Eerst bij de 1-1, door fel in te grijpen, en later door zelf heel beheerst de 1-2 te maken. 

Tijjani Reijnders - 7,5: Speelde een prima wedstrijd in Rome, en dat op de dag dat bekend werd dat er vanuit de Serie A interesse is in hem. Gaf medespelers geregeld een afspeelmogelijkheid door goed diep te gaan en was met een zeer fraaie voorassist belangrijk bij de Alkmaarse gelijkmaker. 

Jordy Clasie - 5,5: Van de ervaren Clasie mag meer verwacht worden. De controleur werd veel te makkelijk afgetroefd bij de 1-0 en was ook slordig in balbezit. Probeerde vaak een station over te slaan met een lange bal maar vond zelden een ploeggenoot. Herpakte zich wel wat in het tweede bedrijf en had zijn aandeel bij de 1-2.

Jens Odgaard - 5,5: Een van de minderen aan AZ-zijde. De aanvaller was weinig aanspeelbaar en verspeelde op momenten van balbezit vaak de bal.

Sven Mijnans - 6: Oogde bij vlagen wat voorzichtig en timide. De middenvelder moet duidelijk nog wennen aan het spelen van wedstrijden op hoog Europees niveau. Liep halverwege de eerste helft wel een keer slim weg bij zijn tegenstanders, waarna hij de paal raakte. 

Jesper Karlsson - 8,5: Was zelf niet gevaarlijk met doelpogingen, maar leverde zowel de assist voor gelijkmaker als de winnende treffer. De Zweed is in de Alkmaarse aanvalslinie absoluut een onmisbare schakel voor trainer Pascal Jansen. 

Vangelis Pavlidis - 8: Stak ongelooflijk veel energie in de wedstrijd en was haast overal op het veld te vinden. Liet bij de 1-1 van AZ, dat later het kantelpunt van de wedstrijd bleek, zien een échte spits te zijn met een neusje voor de goal. 

Invallers
Myron van Brederode - x: Speelde te kort voor een beoordeling. 
Mees de Wit - x: Speelde te kort voor een beoordeling. 
Djordje Mihailovic - x: Speelde te kort voor een beoordeling. 
Mexx Meerdink - x: Speelde te kort voor een beoordeling. 

Trainer 
Pascal Jansen -8: Een compliment voor Jansen, die ondanks een stroeve openingsfase vertrouwen hield in zijn basiself. Dat betaalde zich uit. Zijn plan om Lazio pijn te doen na de eerste pressingsfase pakte bij vlagen ook echt uit.