De Jong hard voor PSV en Ajax: 'Dát kan gewoon niet, daarin falen we'

De Jong hard voor PSV en Ajax: 'Dát kan gewoon niet, daarin falen we'

22-04-2023 07:18
50

Luuk de Jong jaagt met PSV op de eerste thuiszege op Ajax sinds 2018. De 32-jarige spits was vijf jaar geleden ook van de partij, maar ziet dat er sindsdien wel wat veranderd is in de Eindhovense selectie.

"In mijn eerste PSV-periode speelde ik altijd graag tegen Ajax. Zeker thuis. Dit is een tegenstander die per definitie zelf wat wil. Je komt meer dan tegen andere teams in één-tegen-één-situaties", zegt De Jong in het Algemeen Dagblad. "We wonnen die wedstrijd ook nog als regerend kampioen. Nu is PSV alweer vier jaar zónder kampioenschap. En we staan ook niet dicht bij plek 1."

Wedden

Meer odds

Dat laatste steekt de 39-voudig international. "Bij PSV begin je elk seizoen met het doel om kampioen te worden. Het kan zijn dat je het niet haalt, maar acht punten achter Feyenoord na 29 wedstrijden... Dát kan gewoon niet. Punt. Hoe knap Feyenoord het ook doet." Hij wil echter niet in die negativiteit blijven hangen. "PSV - Ajax gaat nu niet rechtstreeks om plek 1, nee. Daarin falen we. Maar het blijft wél PSV - Ajax. Je staat 's morgens toch net even anders op."

Dat de Eindhovenaren dit seizoen niet om de titel spelen, wijt De Jong vooral aan een gebrek aan stabiliteit ten opzichte van zijn eerste periode bij de club. "Want het is niet zo dat we destijds met PSV nou zo sprankelend speelden. Of zo dominant. Het spel van PSV is altijd al meer gebaseerd op 'direct naar voren' in plaats van tiki-taka. En op 'gevaarlijk zijn in de omschakeling'."

"Wat ons opbreekt, is die slordigheid", vervolgt De Jong. "2-0 voorstaan is bij ons zelden een zekere winstpartij en we hebben negen punten verspeeld door drie nederlagen tegen de onderste drie teams. Dan kun je wijzen: ze hebben nu geen Andrés Guardado meer in de ploeg. Of iets dergelijks. Maar dat is me te makkelijk. Daar ligt het niet aan dat je tegen Cambuur, Emmen en Groningen dik door de ondergrens gaat."

De Jong ziet nog een groot verschil met zijn eerste PSV-periode. "Je benoemt dat liefst weinig, want dat lijkt op excuses zoeken. Maar verkopen als met Gakpo en Madueke in één winter, dat gebeurde in mijn eerste periode niet."