'Ajax zet archivaris van 84 bij grofvuil, alleszeggend voor de huidige situatie'

'Ajax zet archivaris van 84 bij grofvuil, alleszeggend voor de huidige situatie'

22-04-2023 08:15
213

Ajax heeft afscheid genomen van de 84-jarige archivaris Thijs Lindeman, maar de wijze waarop verdient niet de schoonheidsprijs. Dat stelt clubwatcher Mike Verweij in de voetbalpodcast van De Telegraaf. Hij vindt het tekenend voor de huidige situatie in Amsterdam.

Lindeman, officieel voorzitter van het erfgoedcomité van Ajax, was niet meer nodig, omdat de afdeling archief wordt ondergebracht bij de commerciële afdeling. "Ze hebben de archivaris van 84 bij het grofvuil gezet", weet Verweij. "Edwin van der Sar kwam zijn kantoortje binnen en vertelde dat hij niet meer nodig is. Van der Sar bedankte hem voor bewezen diensten. Een warme club..."

Wedden

Meer odds

De Telegraaf-verslaggever kraakt de gang van zaken. "Dit soort mensen moet je koesteren en zijn heel belangrijk voor een club. Ik sprak iemand die zei: 'Natuurlijk is Ajax een beursgenoteerd bedrijf, maar Ajax is bovenal een vereniging. Een vereniging bestaat uit verhalen en deze man kent alle verhalen'." 

"Ik vind dit alleszeggend over de huidige situatie bij Ajax", vervolgt Verweij, die weet dat het rommelt in de Johan Cruijff Arena. "Het is klein bier, maar het is wel heel erg tekenend. Dan denk ik: Van der Sar moet hier toch met zijn hele lange lijf voor gaan liggen. Dit wil je toch niet? Alleen maar omdat Maurits Hendriks (Chief Sports Officer, red.) en zijn kompanen dit bedenken."

Collega Valentijn Driessen doet een duit in het zakje. "Dit gaat over het DNA van de club. Het is gewoon corporate. Met die bestuursraad en dat gesodemieter over de honorering van de commissarissen. Als je een Ajax-achtergrond hebt, kom je bijna niet in aanmerking voor voetbalcommissaris en dergelijke. De club drijft helemaal af van waar Ajax voor staat."

Volgens Driessen komt er al een beweging op gang om Ajacieden weer terug te krijgen binnen de club. "Frank de Boer, Marco van Basten, Keje Molenaar en Edgar Davids zijn benaderd voor de rvc, maar dan wel gratis", reageert Verweij. "Vervolgens wordt Jan van Halst gepolst en daarbij wordt aangegeven: we zijn bezig om jou te gaan belonen met 50.000 euro. Er worden alleen maar carrièretijgers aangetrokken."