De Ligt maakt verandering door bij Bayern: 'Mijn mindset is anders'

De Ligt maakt verandering door bij Bayern: 'Mijn mindset is anders'

24-05-2023 07:43
32

Matthijs de Ligt zit erg goed op zijn plek bij Bayern München. De verdediger voelt dat er waardering voor hem is bij de Duitse topclub.

De Ligt scoorde in maart met een afstandsschot tegen VfB Stuttgart (1-2 winst), maar dat is naar eigen zeggen niet zijn taak. "Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de verdediging goed staat en we stabiel achterin zijn. Dat gaat heel erg goed en vanuit daar voel ik veel waardering vanuit de teamgenoten en de staf. Maar dat ligt ook aan mezelf, daarin ben ik zelf veranderd", stelt de ex-Ajacied in gesprek met Voetbal International.

"Mijn mindset is sinds deze winter anders", legt hij uit. "Ik ben me gaan focussen op de speler die ik ben, wat ik kan en waar ik goed in ben. En dan van daaruit doorgroeien. Ik had mijn eerste deel in München erop zitten, door het WK een kortere periode van vier maanden, maar daar was ik wel tevreden over. Het stond in het teken van wennen aan de nieuwe omgeving en dat was goed verlopen. Toch wist ik ook bij mezelf: dit is nog maar het begin. Mijn ploeggenoten kenden me, vanaf de derde speelronde was ik in de ploeg gekomen, op trainingen kon ik steeds meer mezelf tonen."

De Ligt, die vorig jaar overkwam van Juventus, greep de periode rond het WK in Qatar aan om alles op een rijtje te zetten voor zichzelf. "Ik had heel duidelijk in mijn hoofd dat ik in de tweede seizoenshelft wilde knallen, en dan is het belangrijkste dat je topfit bent. Dat was ik. En die mindset hielp daarbij. Vroeger keek ik naar elke wedstrijd los en moest en zou ik alles goed doen. Nu ben ik veel meer over een langere periode aan het kijken om te zorgen dat ik gewoon steeds een goed niveau haal. Een stabiele serie neerzet, want daarmee kan ik het team het meeste helpen. Niet met de ene wedstrijd een 9, dan weer een 4, dan weer een 8, dan weer een 5. Mijn kwaliteiten als basis, en de rest als extra."