Jong Oranje op rapport: lage cijfers, drie onvoldoendes, Verbruggen grandioos

Jong Oranje op rapport: lage cijfers, drie onvoldoendes, Verbruggen grandioos

21-06-2023 20:00 Laatste update: 20:22
160

Jong Oranje is woensdag het EK in Georgië en Roemenië begonnen met een gelijkspel tegen Jong België. VoetbalPrimeur maakt rapport op van de doelpuntloze avond in Tbilisi.

Bart Verbruggen - 8,5: de doelman van Jong Oranje, die Kjell Scherpen naar de bank heeft verwezen, liet zien waarom Brighton & Hove Albion twintig miljoen euro voor hem gaat betalen. Verbruggen maakte indruk met drie grandioze reddingen.

Devyne Rensch - 5: kort na rust mocht Rensch van geluk spreken dat een lage vrije trap via zijn voet en de lat terugkwam in het veld. Na de invalbeurt van Antwerp-aanvaller Balikwisha moest hij alle zeilen bijzetten en werd de Ajacied uiteindelijk gewisseld met kramp.

Jan Paul van Hecke - 6: na een seizoen met ups en downs, waarin hij vaak op de bank zat bij Premier League-revelatie Brighton, maar óók Erling Haaland in bedwang wist te houden, krijgt Van Hecke nu de kans om zich te laten zien aan het Nederlandse publiek. De Zeeuw speelde redelijk.

Micky van de Ven - 7: een solide wedstrijd van Van de Ven, die in de Bundesliga is uitgegroeid tot een zeer volwassen verdediger. Ook aan de bal was de Volendammer, die wordt gelinkt aan Europese topclubs, van waarde.

Quilindschy Hartman - 6: veel kwam Hartman niet in het stuk voor. En toen brak ineens de tachtigste minuut aan. De Feyenoorder stoomde op en kreeg dé kans op de verlossende openingstreffer, maar zijn schot werd op het laatste moment gekraakt door een Belgische voet.

Quinten Timber - 6: de aanvoerder van Jong Oranje trok in de eerste helft het spel nadrukkelijk naar zich toe, maar wilde ook vaak net wat te veel. Timber hoopte duidelijk wat te bewijzen, nadat hij door een knieblessure wegviel uit het kampioensteam van Feyenoord.

Kenneth Taylor - 5,5: na een zéér moeizame periode bij Ajax heeft Taylor weer wat kleur om de wangen gekregen, omringd door zijn vrienden. Na zeven minuten strandde zijn schot op de paal en met zijn wissel was de middenvelder zichtbaar niét blij.

Ryan Gravenberch - 6: bij Bayern München kreeg hij amper kansen, maar Gravenberch heeft in dienst van de kampioen van Duitsland wel degelijk het nodige bijgeleerd. Hij versnelde het Nederlandse spel. Vermoeidheid speelde de oud-Ajacied na rust parten.

Jurgen Ekkelenkamp - 5: deed Ekkelenkamp wel mee? Zijn wissel na 64 minuten was één van de weinige keren dat de speler van Antwerp in beeld kwam. Als hangende rechtsbuiten had hij weinig in de melk te brokkelen.

Brian Brobbey - 5: iedereen ziet de buitengewone (fysieke) kwaliteiten van Brobbey, maar de diamant die hij is behoeft nog aardig wat slijpwerk. De Ajax-spits miste een handvol mogelijkheden. Met wat meer scherpte was het wellicht anders gelopen.

Crysencio Summerville - 6,5: de beste man van de eerste helft - Summerville was met name in het eerste kwartier ongrijpbaar - had meerdere keren de eerste EK-goal op zijn schoen, maar vergat de trekker over te halen. Heel veel gevaar wist het doelwit van PSV en Feyenoord daarna niet meer te stichten.

Invallers
Sven Mijnans - x: viel na 64 minuten in voor Ekkelenkamp en speelde te kort voor een beoordeling.
Wouter Burger - x: viel na 64 minuten in voor Taylor en speelde te kort voor een beoordeling.
Ian Maatsen - x: viel na 69 minuten in voor Summerville en speelde te kort voor een beoordeling.
Joshua Zirkzee - x: viel na 77 minuten in voor Rensch en speelde te kort voor een beoordeling.
Milan van Ewijk - x: viel na 77 minuten in voor Timber en speelde te kort voor een beoordeling.

Erwin van de Looi - 6: het EK in Georgië en Roemenië is het laatste kunstje van Van de Looi als bondscoach van Jong Oranje. Zijn tactische keuzes zullen niet gemist worden. Hij zweert bij 4-2-2-2, maar het werkt niet. Gelukkig is na het gelijkspel de weg naar de kwartfinale nog helemaal vrij.