VEB: 'Heel onwenselijk en zorgwekkend dat Ajax zaken wil doen met Russische club'

VEB: 'Heel onwenselijk en zorgwekkend dat Ajax zaken wil doen met Russische club'

25-07-2023 09:34
406

Ajax zou geen zaken moeten doen met Russische clubs. Dat stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een reactie op de Amsterdamse pogingen om de Armeen Eduard Spertsyan over te nemen van FK Krasnodar.

Een eerste voorstel van 8,5 miljoen, plus twee miljoen aan bonussen, werd afgeslagen, maar Ajax zou al een nieuwe aanbieding hebben neergelegd bij Krasnodar. De Russische club hanteert een vraagprijs van vijftien miljoen.

De VEB vindt het niet kunnen dat een beursgenoteerd bedrijf als Ajax geld wil overmaken naar de Russen. De VEB noemt de gang van zaken 'buitengewoon vreemd en en toch ook wel zorgwekkend'. "Wat ons betreft is het onder de huidige sanctiemaatregelen niet mogelijk om zaken te doen met Russische bedrijven, met de Russische overheid en dus ook met Russische voetbalclubs", zegt econoom David Tomic tegen BNR.

"Wat ons betreft betekent het dat Ajax zich verre zou moeten houden van transacties met Russische bedrijven", vervolgt Tomic. "Het lijkt ons als VEB heel, heel onwenselijk dat je nu als westers bedrijf met een Russische voetbalclub zaken gaat doen."

Overigens is Ajax niet de eerste Eredivisie-club die sinds de oorlog in Oekraïne een speler uit Rusland probeert weg te halen. Zo maakte Guus Til vorige zomer de overstap naar PSV.