Spaanse voetbalbond eist na spoedoverleg aftreden omstreden Rubiales

Spaanse voetbalbond eist na spoedoverleg aftreden omstreden Rubiales

28-08-2023 23:01
79

De Spaanse voetbalbond (RFEF) heeft in een spoedvergadering het aftreden van voorzitter Luis Rubiales geëist. De presidenten van de negentien autonome gemeenschappen in Spanje kwamen gezamenlijk tot dat besluit.

Rubiales ligt ruim een week onder vuur in Spanje, nadat hij wereldkampioene Jennifer Hermoso bij de prijsuitreiking een kus op haar mond gaf. Spanje kent meerdere autonome gemeenschappen en elke gemeenschap heeft een eigen voetbalbond. De presidenten van deze gemeenschappen vergaderden maandagavond over Rubiales. 

In een verklaring laat de bond weten dat de commissie vindt dat Rubiales het imago het imago van het Spaans voetbal schade heeft aangericht. Er wordt steun uitgesproken voor Pedro Rocha, die Rubiales - die voor negentig dagen is geschorst - vervangt. Er wordt beloofd dat er in de top van de federatie een herstructurering plaatsvindt.

Daarnaast wordt er geïnvesteerd in gelijkheid tussen mannen- en vrouwenvoetbal. Rubiales is vooralsnog niet van plan op te stappen. Het Spaanse Openbaar Ministerie is een officieel onderzoek gestart en verdenkt de voorzitter van een 'seksuele daad'. De moeder van Rubiales beschermt haar zoon en is in hongerstaking gegaan.

Bekijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast: