Ajax in EL-groep des doods: duels met Marseille en Brighton, ook Griekse trip

Ajax in EL-groep des doods: duels met Marseille en Brighton, ook Griekse trip

01-09-2023 13:32 Laatste update: 13:47
408

Ajax heeft zwaar geloot voor de groepsfase van de Europa League. In Monaco zijn de Amsterdammers gekoppeld aan Olympique Marseille, Brighton & Hove Albion en AEK Athene. Ajax zat bij de loting in Pot 1.

Met een nederlaag in eigen huis tegen Ludogorets plaatste Ajax zich niet op een fijne manier voor de Europa League, maar door een overwinning in Bulgarije gingen de Amsterdammers vrijdag toch de koker in. De Amsterdammers kwamen daarbij terecht in Groep B. Uit Pot 2 kwam Olympique Marseille als tegenstander van Ajax. Dat is met het oog op de UEFA-coëfficiëntenlijst een zeer interessante clash.

Brighton was de ploeg uit Pot 3 die in de groep van Ajax terechtkwam. De Engelsen maken de afgelopen jaren veel indruk in de Premier League, waardoor het zeker geen makkelijke opgave wordt voor de Amsterdammers om die ploeg te verslaan. AEK Athene uit Pot 4 maakte Poule B uiteindelijk compleet.

Op donderdag 21 september gaat Ajax beginnen aan zijn Europa League-campagne. Het exacte speelschema maakt de UEFA later bekend. Als Ajax eerste wordt in Poule B, plaatst het zich voor de achtste finale van de Europa League. Bij een tweede plek moeten de Amsterdammers in een tussenronde strijden tegen een nummer drie uit de Champions League. Wordt Ajax zelf derde, dan vervolgt het zijn avontuur in de Conference League en een vierde plek betekent Europese uitschakeling.

De volledige Europa League-loting:
Groep A: West Ham United, Olympiakos, SC Freiburg, TSC Backa Topola

Groep B: Ajax, Marseille, Brighton & Hove Albion, AEK Athene

Groep C: Rangers FC, Real Betis, Sparta Praag, Aris Limassol

Groep D: Atalanta Bergamo, LASK Linz, Sturm Graz, Raków Częstochowa

Groep E: Liverpool, LASK Linz, Union Sint-Gillis, Toulouse

Groep F: Villarreal, Stade Rennes, Maccabi Haifa, Panathinaikos

Groep G: AS Roma, Slavia Praag, Sheriff Tiraspol, Servette FC

Groep H: Bayer Leverkusen, Qarabag FK, Molde FK, BK Häcken