Koeman twijfelde niet over systeemwissel: 'Anders sla je jezelf zeker voor je kop'

Koeman twijfelde niet over systeemwissel: 'Anders sla je jezelf zeker voor je kop'

07-09-2023 23:22 Laatste update: 08-09-2023 00:03
25

Ronald Koeman is blij dat hij met Oranje weer eens een goed resultaat heeft kunnen halen, De bondscoach stapte af van zijn gewenste 4-3-3 en dat pakte goed uit, waardoor Nederland de volle buit pakte tegen Griekenland. Na afloop is de bondscoach opgelucht dat de 5-3-2 goed heeft gewerkt.

"Overheerst een goed gevoel dat je de wedstrijd wint", vertelt een opgeluchte Koeman tegenover de NOS. "De tweede helft was anders, maar de eerste was erg goed. Echt goede goals, daar zie je wel terug dat we daar veel aandacht aan hebben gegeven. Denzel Dumfries was heel belangrijk aan de rechterkant. Die backs hebben we ons ook vanaf maandag gefocust. Ook met twee tienen achter Weghorst als diepste spits."

Met de opkomende backs en de twee aanvallende middenvelders trainde Koeman dus al vanaf maandag op zijn nieuwe systeem, dat goed uitpakte. "Ik heb ook jongens na hun vakantie gesproken over dat systeem. Ik vond dit het moment om het te doen, omdat we niet terug konden kijken op wedstrijden waarin de 4-3-3 niet goed was. Het is helemaal erg als je het niet wijzigt en het niet goed blijft gaan, dan sla je jezelf helemaal voor je kop."

Koeman kijkt ook naar zichzelf en beseft dat hij bij zijn presentatie aangaf dat Oranje 4-3-3 zou blijven spelen. "We kunnen steeds maar weer over een systeem praten, maar we hebben spelprincipes. Natuurlijk heb ik gezegd dat we 4-3-3 gaan spelen, maar als je de resultaten daarin niet goed genoeg zijn. Dan moet je als coach veranderen. Als dat niet lukt dan wijst iedereen naar mij en dat zou dan ook terecht zijn."