Matchmetrics onder de loep: het transferhulpje van omstreden Ajax-td Mislintat

Matchmetrics onder de loep: het transferhulpje van omstreden Ajax-td Mislintat

20-09-2023 10:15 Laatste update: 10:33
79

Matchmetrics, het privébedrijf van Sven Mislintat, ligt na het onderzoek dat de NOS dinsdagavond publiceerde, onder een vergrootglas. De technisch directeur van Ajax, wiens inkomende transfer van Borna Sosa momenteel onderzocht wordt, gebruikt het commercieële datasysteem voor het scouten van potentiële aanwinsten. 

Uit onderzoek van de NOS is gebleken dat Ajax op Deadline Day van de afgelopen transferwindow de Kroatische vleugelverdediger via een Duits zaakwaarnemerskantoor aantrok. Datzelfde kantoor bezit aandelen in het door Mislintat gerunde Matchmetrics. Een golf aan kritiek en verontwaardiging volgde, waarna Ajax liet weten een onderzoek op touwen te hebben gezet. Mislintat heeft daarvoor zijn medewerking verleend. 

Maar wat is Matchmetrics precies? De NOS zet het bedrijf en de wijze waarop Mislintat het gebruikt uiteen in een uitgebreide analyse. In de database kan allerlei informatie worden ingevoerd, zoals de lengte van een speler, de passnauwkeurigheid of de transferwaarde. Vervolgens rollen er allerlei potentiële kandidaten uit, waarmee td’s als Mislintat aan de slag kunnen. 

'Nagenoeg dagelijks loopt de 50-jarige Duitser erdoorheen', tekent de NOS op. De Duitser, voorheen werkzaam bij onder meer Arsenal en VfB Stuttgart, richtte het bedrijf in 2016 zelf op. Onlangs werd hij de grootste aandeelhouder. Daardoor kunnen belangrijke besluiten niet zonder hem genomen worden. Dinsdagavond werd duidelijk dat de transfer van Sosa tot stand is gekomen via een Duits zaakwaarnemerskantoor met aandelen in Matchmetrics. 

Zoiets moet een Ajax-directeur melden bij de raad van commissarissen, maar die was hiervan niet op de hoogte.  "Ajax is dit uiteraard nader aan het bekijken en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs", aldus de club zelf, dat medewerking krijgt van Mislintat. De Amsterdammers schakelen daarnaast ook een forensisch accountant in, die dieper moet duiken in wat Matchmetrics precies is. Jaren terug vertelde Mislintat tegenover Die Zeit al fervent voorstander te zijn van 'zijn' programma. "Als ik op zoek ben naar een sterke centrale verdediger, vind ik ze via mijn computersystemen". 

Ajax wist vanaf moment één van Mislintat en Matchmetrics. De NOS weet te melden dat er zelfs contractuele afspraken zijn gemaakt over het gebruik van dergelijke programma’s. "Binnen de club heeft slechts twee paar ogen toegang tot dit systeem. Het gaat hierbij om Ajax-hoofdscout Kelvin de Lang en Mislintat zelf, zo vertelde hij zelf aan de NOS voorafgaand aan Fortuna Sittard - Ajax (3 september, red.). Zelf gebruikt Ajax een ander systeem: SciSports. "Dat is Eredivisiebreed een veelgruikt programma. Tot zover het kijkje in de keuken wat dit onderwerp betreft, de rest houden we graag voor ons", luidt de reactie tegenover de NOS. 

Nabije toekomst
De komende weken zal blijken hoe de situatie rondom Mislintat zich ontvouwt. Duidelijk is dat er momenteel een tweestrijd gaande is bij Ajax. De Duitser wil volgens Voetbal International van trainer Maurice Steijn af en zoekt nu naar draagvlak binnen de directie om dat ook daadwerkelijk tot stand te brengen. Steijn geniet binnen de staf en spelersgroep juist weer het vertrouwen, terwijl ook Mislintat intern behoorlijk veel kritiek krijgt vanwege zijn handelswijze. Komende winter, als er een nieuwe transferwindow aanbreekt, zal duidelijk worden of Mislintat nog steeds aan het technische roer staat, en of dan ook nog gebruik wordt gemaakt van Matchmetrics.