Ajax komt met groot nieuws: Van Gaal keert als adviseur terug

Ajax komt met groot nieuws: Van Gaal keert als adviseur terug

03-10-2023 20:46 Laatste update: 20:59
167

Louis van Gaal keert toch terug bij Ajax. De ex-bondscoach neemt geen officiële functie op zich, maar hij gaat de raad van commissarissen adviseren over voetbaltechnische zaken. Dat maken de Amsterdammers dinsdag bekend.

Met Van Gaal vult Ajax de vacante positie van voormalig rvc-lid Jan van Halst in. Die laatste keert niet meer terug in het orgaan, nadat zijn termijn als interim-directeur is afgelopen.

"Ik wil Ajax graag ​helpen. Mijn leven speelt zich voor een groot deel af in Portugal ​en dat laat zich goed combineren met deze rol als externe adviseur", vertelt Van Gaal. "​Ik stel graag mijn voetbalkennis in dienst van de rvc​, zeker als straks Leo van Wijk en Michael van Praag benoemd zijn. De sportieve weg ​omhoog moet worden ingezet en daar ​kunnen en moeten we allemaal een bijdrage aan leveren."

Voor Van Gaal betekent het een nieuwe terugkeer in Amsterdam. Zijn grootste succes beleefde hij als trainer, toen hij Ajax in 1995 naar de Champions League leidde. Begin deze eeuw was hij ook als technisch directeur actief bij de 36-voudig landskampioen. 

Van Gaal was verder onder meer trainer van FC Barcelona, AZ, Bayern München en Manchester United. Ook had hij het Nederlands elftal in drie periodes onder zijn hoede. Met Oranje veroverde hij brons op het WK 20214.