'PSV, Feyenoord en Ajax pakken handvol miljoenen meer per jaar door ESPN-deal'

'PSV, Feyenoord en Ajax pakken handvol miljoenen meer per jaar door ESPN-deal'

12-10-2023 06:55
74

PSV verwacht flink te profiteren van de nieuwe tv-deal met ESPN, zo weet het Eindhovens Dagblad. De Brabantse topclub denkt dat die inkomsten met zo'n veertig tot vijftig procent zullen stijgen. 

Deze week werd bekend dat ESPN ook van 2025 tot 2030 de live-uitzendrechten van onder meer de Eredivisie behoudt. Met de deal is in totaal zo'n 750 miljoen gemoeid, terwijl de clubs jaarlijks 135 miljoen euro mogen verdelen. PSV ontvangt nu nog een kleine tien miljoen euro per jaar van ESPN, maar vanaf het seizoen 2025/2026 loopt dit op tot ongeveer veertien miljoen per jaar. Voor Ajax en Feyenoord ligt een vergelijkbaar bedrag in het verschiet.

Volgens het ED verwacht PSV in de toekomst ook te gaan profiteren van hogere bedragen voor de tv-rechten van de Europese toernooien. Momenteel krijgen de Nederlandse clubs veel minder dan de buitenlandse clubs. 'Zo vertelde financieel topman Jaap van Baar van PSV onlangs dat bijvoorbeeld de Deense clubs via Europees voetbal in totaal ettelijke miljoenen meer uit tv-gelden kunnen halen dan Nederlandse clubs', schrijft de regionale krant.

Mede door de nieuwe tv-deals wil PSV de omzet de komende jaren flink opschroeven, tot misschien wel 150 miljoen euro. Voor komend seizoen is de begroting naar verwachting 125 miljoen euro.