Kwakman kiest Oranje-middenveld: 'En Dumfries en Hartman gaan met die banaan'

Kwakman kiest Oranje-middenveld: 'En Dumfries en Hartman gaan met die banaan'

12-10-2023 07:56
55

Kees Kwakman zou tegen Frankrijk kiezen voor een middenveld bestaande uit Mats Wieffer, Joey Veerman en Tijjani Reijnders. De Volendammer denkt dat het slim is voor Oranje om met één echte controleur te spelen vanwege Antoine Griezmann.

Door de blessure van Frenkie de Jong lijkt Joey Veerman te mogen hopen op een basisplaats. Kwakman weet dat de spelmaker van PSV het nodige risico in zijn spel legt. "Een beetje gokken, of denken: die bal moet daar maar net vallen. Dat zit wel een beetje in hem. Daarom denk ik ook dat hij eigenlijk altijd een controleur achter hem moet hebben", oordeelt de ESPN-analist bij Voetbalpraat over zijn dorpsgenoot.

"Zeker als je naar Frankrijk kijkt, is het wel de vraag hoe Koeman dat gaat doen", gaat Kwakman verder. Hij is beducht voor Antoine Griezmann, die als nummer tien één van de drijvende krachten is bij Les Bleus. "Ga je daar iemand op zetten, zoals Slot deed met Zerrouki? Of speel je met twee controleurs die hem om en om op moeten pakken, want Griezmann gaat natuurlijk zwerven."

"Ik denk niet dat Koeman met Veerman en Tijjani Reijnders naast elkaar gaat spelen", wijst Kwakman naar tafelgenoot en commentator Vincent Schildkamp, die wel voor dat duo kiest. "Ik zou daar Wieffer tussen zetten, als controleur. Reijnders kan dan in zijn rol van AC Milan spelen, wat dieper. En Veerman als verbindingsspeler." Of het daarvan komt is de vraag: Kwakman verwacht dat Koeman in ieder geval voor Marten de Roon kiest.

Zelf zou de voormalig verdediger annex middenvelder wel voor drie middenvelders kiezen. "Donyell Malen en Xavi Simons zou ik voorin een vrije rol geven. Voor Denzel Dumfries en Quilindschy Hartman is het gaan met die banaan, want je hebt diepgang nodig."

Nederland en Frankrijk staan vrijdag tegenover elkaar in de EK-kwalificatie. De aftrap in de Johan Cruijff Arena is om 20.45 uur.