Deelnemersveld krijgt vorm: deze landen zijn geplaatst voor het EK 2024

Deelnemersveld krijgt vorm: deze landen zijn geplaatst voor het EK 2024

20-11-2023 22:45 Laatste update: 21-11-2023 06:20
38

Het deelnemersveld voor het EK 2024 in Duitsland begint vorm te krijgen. Het Nederlands elftal stelde zaterdag een ticket veilig. In totaal zijn nu twintig landen zeker van deelname aan het eindtoernooi. VoetbalPrimeur maakt een overzicht van de gekwalificeerde landen.

In totaal doen er 24 landen mee aan het EK. Naast gastland Duitsland komen twintig landen voort uit de tien EK-kwalificatiegroepen. De groepswinnaars en de nummers twee plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi. De overige drie landen moeten zich via de play-offs in maart 2024 weten te plaatsen. 

Aan die play-offs nemen liefst twaalf landen deel. Het deelnemersveld van de play-offs wordt bepaald door de meest recente editie van de Nations League. De vier groepswinnaars uit League A, League B en League C plaatsen zich automatisch voor de play-offs, mits niet direct gekwalificeerd. Per League plaatst één land zich voor het EK. Wat als een Nations League-groepswinnaar al gekwalificeerd is? Dan gaat het play-off-ticket naar het hoogst gerankte land op de FIFA-wereldranglijst dat nog niet geplaatst is. Het speelschema van de play-offs bestaat per League uit twee halve finales en één finale.

Geplaatst voor het EK

Gastland
Duitsland

Groep A
Spanje
Schotland

Groep B
Frankrijk
NEDERLAND

Groep C
Engeland
Italië

Groep D
Turkije
n.n.b.

Groep E
Albanië
Tsjechië

Groep F
België
Oostenrijk

Groep G
Hongarije
Servië

Groep H
Denemarken
Slovenië

Groep I
Roemenië
Zwitserland

Groep J
Portugal
Slowakije