Van Basten hekelt Ajax-opleiding: 'Dan was Brobbey nu topscorer geweest'

Van Basten hekelt Ajax-opleiding: 'Dan was Brobbey nu topscorer geweest'

13-11-2023 22:58
77

Ruud Gullit heeft een lans gebroken voor Brian Brobbey. Eerstgenoemde is ervan overtuigd dat de Ajax-spits echt wel potentie heeft, maar simpelweg te weinig hulp en handvatten krijgt vanuit de club. Marco van Basten is het daarmee eens, en stelt dat Brobbey met meer én betere begeleiding zelfs topscorer van de Eredivisie had kunnen zijn. 

"Ik ken Brobbey al vanaf de jeugd", blikt Gullit maandagavond terug bij Rondo. "Als je twaalf bent, win je alle duels. Dan vinden ze het allemaal wel goed. Maar als je op een gegeven moment een jaar of twintig bent, dan ga je met mannen spelen die 25 zijn. Die zijn net zo sterk als jij."

De afgelopen weken ging het veel over Brobbey, wiens spel gekenmerkt wordt door intense duels tussen hemzelf en centrale verdedigers. "Brobbey begint zelf met worstelen", is Gullit kritisch. "Dan gaat die voorstopper ook met jou worstelen, dat lok je uit. Dan moet je niet boos worden." Gullit legt vervolgens uit hoe de Ajax-spits dergelijke scenario's zou kunnen ontlopen. "Als je schuin gaat staan, hoef je niet te worstelen. Dan kan je de tegenstander van je afhouden, dan kan je draaien... Hij kan het best wel, alleen ik denk dat niemand het hem leert."

Tafelgenoot Van Basten denkt dat als Brobbey dit in een veel eerder stadium al was bijgebracht, hij anno 2023 een veel betere spits was geweest. "Deze jongen had dus op veertien, vijftien, zestien, zeventien-jarige leeftijd mensen om zich heen moeten hebben van de Ajax-opleiding, die zogenaamd allemaal zo geweldig is, maar klaarblijkelijk niet bestaat, om dit soort zaken allemaal dagelijks met hem te trainen. Dan was deze jongen nu topscorer geweest in Nederland."