Brobbey maakt indruk in Eredivisie: Ajax koesteren, toptransfer komt te vroeg

Brobbey maakt indruk in Eredivisie: Ajax koesteren, toptransfer komt te vroeg

17 januari - 14:45 Laatste update: 14:59
136

Brian Brobbey is de hoop in bange dagen bij Ajax. De spits onttrekt zich geregeld aan de Amsterdamse malaise, waardoor hij steeds vaker op lijstjes van buitenlandse clubs verschijnt. Is Brobbey al klaar voor een stap hogerop en zo ja, waar kan hij het best naartoe? VoetbalPrimeur zoekt het uit in samenwerking met databureau FACTS Consultancy.

FACTS Consultancy is een Nederlands bedrijf dat aan de hand van data met unieke algoritmes talloze (internationale) zaakwaarnemers, clubs en spelers ondersteunt om betere beslissingen te maken rondom transfers. In de afgelopen jaren was FACTS Consultancy onder meer betrokken met advies bij de transfers van Joey Veerman (PSV), Jerdy Schouten (PSV), Lucas Digne (Aston Villa), Sven Botman (Newcastle United), Ramiz Zerrouki (Feyenoord) en Arthur Melo (Fiorentina).

Wedden

Meer odds

We analyseren het huidige niveau (Player Level) van spelers aan de hand van ruim negentig statistieken en de speelstijl (Playing Style) van spelers. Het Player Level geeft aan wat de individuele bijdrage is van een speler aan de prestaties van zijn team. Deze gegevens worden gecombineerd en aan de hand daarvan wordt in kaart gebracht welke clubs op dit moment het best bij de speler passen. Daarbij wordt gekeken waar een speler binnen één jaar de meeste progressie kan boeken.

Liever kijken dan lezen? Check de video over Brian Brobbey hieronder! (Tekst gaat verder onder video)

De stabiele kracht van Ajax
Met negen goals en vier assists heeft Brobbey een heel groot aandeel in de huidige vijfde plek van Ajax, nadat de club in oktober nog even hekkensluiter was in de Eredivisie. Sinds hij medio 2022 is teruggekeerd van RB Leipzig, presteert de spits stabiel. Zijn Player Level is nagenoeg gelijk gebleven.

Waarom is Brobbey dan belangrijker geworden voor Ajax? Dat heeft te maken met het gemiddelde niveau bij Ajax, dat de afgelopen anderhalf jaar aanzienlijk gekelderd is. Brobbey deelt niet mee in die malaise en is met zijn individuele prestaties een van de leiders in het elftal van trainer John van 't Schip geworden.


Bron: FACTS Consultancy

Bepalend in de Eredivisie
Dat Brobbey het uitstekend doet bij Ajax, is ook bondscoach Ronald Koeman niet ontgaan. Brobbey maakte eind 2023 zijn debuut in het Nederlands elftal en mag hopen op EK-deelname. In de wandelgangen wordt de spits al gelinkt aan Manchester United, waar manager Erik ten Hag hem graag ziet komen. "Ten Hag draagt hem aan, maar de clubleiding van United moet zich er nog over gaan buigen", klonk het vorige week in Engelse media.

Anderhalf jaar terug, toen hij in Duitsland op een zijspoor was beland, was United al concreet in de markt. "Manchester United wilde me hebben, maar ik wilde per se definitief terug naar Ajax", zei Brobbey onlangs. Voor zijn leeftijd is Brobbey zonder meer een spits met potentie, wijzen ook data uit. Toch blijkt de stap naar een topclub in een topcompetitie te vroeg te komen. In de Premier League, La Liga en Bundesliga is de gemiddelde spits verder dan Brobbey op dit moment nog is.


Bron: FACTS Consultancy

Mogelijke bestemmingen
Niets wijst erop dat Brobbey Ajax deze winter gaat verlaten. Wel is het aannemelijk dat de transfercarrousel richting de zomer op gang komt als de spits op deze voet doorgaat. Uit data van FACTS Consultancy komen tien clubs naar voren waar Brobbey op basis van zijn huidige niveau en speelstijl het best past: Burnley, Stade Rennes, Borussia Mönchengladbach, Sheffield United, Valencia CF, Torino, VfB Stuttgart, Bologna, Lille OSC en FSV Mainz 05.

Het zijn ongetwijfeld niet de clubs waar het hart van Brobbey sneller van gaat kloppen en zeker geen clubs van het kaliber Manchester United. De aanvaller heeft naar alle waarschijnlijkheid in zijn hoofd zitten dat hij Ajax alleen voor een topclub wil verruilen en tegelijk wil hij miljoenen opleveren. "Ik beloof iedereen dat Ajax winst op me zal maken", vertelde de hoofdrolspeler recent. De Amsterdamse club haalde Brobbey voor ruim zestien miljoen euro terug uit Duitsland.


Bron: FACTS Consultancy

Als Brobbey in de tweede seizoenshelft net als het afgelopen jaar stabiel presteert, kan geconcludeerd worden dat een zomers vertrek niet heel verstandig is. Brobbey is dan 22 jaar en speelt bij een grote club met aanzien in Europa. Ajax eindigt normaal gesproken bij de eerste vijf, wat betekent dat de club komend seizoen Europees voetbal speelt.

Dat speelt Brobbey niet bij de buitenlandse clubs waar hij het best past, een uitzondering daargelaten. De transfer naar een topclub zal Brobbey, die nog een hele carrière voor zich heeft, hoogstwaarschijnlijk nog wel krijgen. Op dit moment doet hij er goed aan zijn zegeningen te tellen bij Ajax.