Onbegrip over denkwijze Henderson: 'Ik begrijp zijn keuze voor de Eredivisie niet'

Onbegrip over denkwijze Henderson: 'Ik begrijp zijn keuze voor de Eredivisie niet'

17 januari - 14:50 Laatste update: 14:56
141

Marciano Vink is verbaasd dat Jordan Henderson de overstap naar Ajax wil maken. De analist van ESPN is van mening dat Ajax een fantastische slag slaat, maar kan niet begrijpen dat de voormalig aanvoerder van Liverpool zo graag naar Amsterdam wil. Wel is Vink ervan overtuigd dat Henderson van meerwaarde zal zijn bij Ajax

Vink werd voorafgaand aan de wedstrijd van Ajax tegen Go Ahead Eagles geconfronteerd met de interesse van Ajax in Henderson. Destijds achtte hij een eventuele transfer zeer onrealistisch. Dat het er nu alle schijn van heeft dat de 33-jarige routinier daadwerkelijk bij Ajax gaat tekenen, kan Vink maar moeilijk geloven. "Ik zag het niet aankomen. Ik vind het verrassend en zie het eigenlijk ook nog steeds niet voor me. Het is heel bijzonder dat Henderson zelf zo graag naar Ajax wil."

Een van de meestgenoemde redenen is het EK van 2024. Bij Ajax zou Henderson zichzelf weer in beeld van de Engelse ploeg willen spelen. "Dan had hij beter naar Duitsland of Italië kunnen gaan", meent Vink. "Ik begrijp zijn keuze voor de Eredivisie niet. De concurrentie op het middenveld bij Engeland is enorm. Dan lijkt het mij onwaarschijnlijk dat een bondscoach denkt: die Henderson doet het goed in de Eredivisie, laat ik hem erbij halen."

Volgens Vink is de keuze van Henderson voor Ajax er dan ook een uit armoede. "Als er grote clubs concreet waren geworden, dan was Ajax waarschijnlijk kansloos geweest." Volgens de analist heeft het te maken met de leeftijd van Henderson, het feit dat hij in Saudi-Arabië een fors salaris verdiende en een half jaar op een laag niveau heeft gespeeld." Bovendien kaart Vink aan dat de meeste topclubs hun selectie halverwege het seizoen op wel op orde hebben. "Bij Ajax geldt dat duidelijk niet en daarom is hij ook een goede versterking, een echte buitenkans."

Verwachten dat Henderson gelijk de problemen bij Ajax oplost, doet Vink niet. "Hij kan in zijn eentje het verschil niet maken, maar ik geloof wel dat hij met zijn overwich, statuur en uitgesproken aanwezigheid veel spelers zo'n twintig procent beter kan maken." Bij Ajax komt Henderson volgens Vink direct bovenaan de hiërarchie te staan. "Dat is hard nodig ook. Dit seizoen laten de spelers die eigenlijk het voortouw moeten nemen het namelijk te veel versloffen", doelt Vink op spelers als  Steven Bergwijn en Steven Berghuis. Als zulke spelers al niet thuis geven, dan slaat dit over op de rest van het jonge team. Bij Henderson hoef je daar niet over te twijfelen."