Van amateur naar international: 'Als je terugkomt, ben je een ander persoon'

Van amateur naar international: 'Als je terugkomt, ben je een ander persoon'

19 januari - 18:46 Laatste update: 18:46
12

Basil Camara speelde in de jeugd van PEC Zwolle en stond onder contract bij Go Ahead Eagles, maar werd international van Guinee-Bissau toen hij in Nederland bij de amateurs speelde. In de nieuwe VP's Atlas Leeuwen, de Afrika Cup-podcast van VoetbalPrimeur, vertelt de verdediger van IJsselmeervogels over het bijzondere pad in zijn carrière.

"Toen ik bij Go Ahead Eagles speelde had ik een Portugese zaakwaarnemer die uit Guinee-Bissau kwam. Toen ben ik al weleens in beeld geweest", aldus Camara. "Op een gegeven moment gingen ze toch kijken wat ze nog in Europa hadden lopen, toen heb ik een soort testwedstrijd gehad. Ik werd uitgenodigd door de bond, met andere Europese spelers."

"Dat beviel goed", vervolgt de centrale verdediger. "Toen ben ik daarna nog een aantal keer opgeroepen. Dat was een vreemde wending, want ik speelde toen al een tijdje in de amateurwereld en het kwam een beetje out of the blue", besluit Camara, die tot zes interlands kwam voor Guinee-Bissau, waarin hij onder meer oog in oog stond met Marokko.

In Marokko zijn alle faciliteiten uitstekend op orde. In tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen, zo stelt Camara. "Dat is ook de charme, het is een grote chaos. Wij zouden een oefenwedstrijd spelen, maar het vliegtuig van Kaapverdië kwam niet. Toen zijn we maar elf tegen elf gaan trainen, want het hele stadion zat vol, die mensen verwachtten een leuke pot", lacht hij.

Steeds meer spelers lijken te kiezen voor een interlandloopbaan in het land van hun voorouders. Een mooie ontwikkeling, stelt Camara. "Het verrijkt je leven. Het is niet alleen voetbal, ook wat je ziet, wat je meemaakt. Dat neem je voor de rest van je leven mee. Het is zo'n andere wereld dan wat wij gewend zijn. Als je terugkomt, ben je ook even een ander persoon. Het materialistische dat wij hier hebben… als ik net terug ben, dan denk ik: waar maak ik me eigenlijk druk om?"

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering van Atlas Leeuwen met Basil Camara over de Afrika Cup, of luister de podcast nu op Spotify!

Beluister hieronder de nieuwste aflevering Atlas Leeuwen met alles over de Afrika Cup!