Ajax boekt onder toeziend oog van Henderson ruime zege en nadert AZ en Twente

21 januari - 18:42 Laatste update: 18:46
132

Ajax heeft zondag een ruime zege geboekt op RKC Waalwijk. Aanwinst Jordan Henderson zag dat het 4-1 werd in Amsterdam, terwijl Brian Brobbey een hoofdrol vertolkte. Daarmee krijgt Ajax concurrenten AZ en FC Twente steeds beter in zicht op de ranglijst.

Na een week die volledig in het teken stond van de komst van Henderson, trad Ajax in eigen stadion aan tegen RKC. De Engelsman was nog niet speelgerechtigd en keek dus toe vanaf de tribunes. Bij Ajax waren onder meer Josip Sutalo, Borna Sosa en Chuba Akpom afwezig. John van 't Schip gunde Tristan Gooijer zijn basisdebuut.

De trainer van Ajax zag zijn ploeg al snel op voorsprong komen tegen RKC: Steven Bergwijn, die net geen buitenspel stond, legde de bal goed klaar voor Brobbey. De spits werkte de bal daarna tegen de touwen. Ongeveer vijf minuten later stond het alweer 1-1. Michiel Kramer wist de curieuze goal te maken, na onhandig verdedigen van Jorrel Hato en Ar'Jany Martha. Ajax moest daardoor weer van voor af aan beginnen.

Het lukte de Amsterdammers om nog voor het rustsignaal weer op voorsprong te komen. Opnieuw was Brobbey de gevierde man, nadat hij fraai wegdraaide bij Juriën Gaari. RKC was ook niet ongevaarlijk, maar de bezoekers scoorden niet meer in de eerste helft: het bleef 2-1. Tegen het einde van het eerste bedrijf werd het al minder bij Ajax en die lijn werd in de tweede helft doorgetrokken. RKC-trainer Henk Fraser koos dan ook voor een aanvallende wissel, maar niet veel later maakte Ajax de 3-1.

Met een bekeken schot van afstand liet Kristian Hlynsson doelman Etienne Vaessen kansloos. Daarmee had Ajax een veilige marge te pakken, waardoor de hoofdstedelingen wat makkelijker gingen voetballen. Brobbey kreeg zelfs de uitgelezen mogelijkheid om zijn hattrick te voltooien: door een handsbal van Dario van den Buijs ging de bal op de stip. Bergwijn - de vaste penaltynemer van Ajax - liet Brobbey aanleggen, maar de aanvaller miste. Vaessen wist de strafschop knap te keren.

Enkele minuten voor tijd werd het echter alsnog 4-1. Steven Berghuis schoot de bal fraai in de hoek, waarmee hij voor de kers op de taart zorgde bij Ajax. De Amsterdammers kunnen drie punten bijschrijven op de ranglijst. De ploeg van Van 't Schip staat nog altijd vijfde, maar het gat met nummer vier AZ is nog maar drie punten. Ook de derde plek is inmiddels in zicht, aangezien het verschil met FC Twente nu zes punten is. RKC blijft op de zestiende plek staan, wat aan het einde van het seizoen play-offs zou betekenen.