Zes conclusies: PSV en Ajax leunen op topspits, Henderson slaagt voor test

Zes conclusies: PSV en Ajax leunen op topspits, Henderson slaagt voor test

3 februari - 22:30 Laatste update: 4 februari - 01:18
99

De 136ste ontmoeting tussen Ajax en PSV in de Eredivisie heeft zaterdagavond geen winnaar opgeleverd. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na het gelijkspel in Amsterdam (1-1).

Van 't Schip leidt Ajax omhoog
Eerder dit seizoen eindigde de Eredivisie-ontmoeting in Eindhoven in een 5-2 zege voor PSV, mede door een hattrick van Hirving Lozano. Toen zat Hedwiges Maduro als interim-trainer op de bank bij Ajax. Een dag later werd John van 't Schip aangesteld. Duidelijk is dat hij de weg omhoog heeft gevonden met zijn ploeg. Sinds zijn aanstelling bleef Ajax ongeslagen.

PSV niet ontevreden
PSV is het hele seizoen al ongeslagen en behoudt een voorsprong van liefst 21 punten op Ajax. Peter Bosz en zijn spelers zullen na het gelijkspel dan ook niet ontevreden in de bus naar Eindhoven stappen. Het gelijkspel was terecht. Mooi vooruitzicht voor de PSV'ers: Joey Veerman staat op de drempel van zijn rentree.

Henderson slaagt voor eerste Eredivisie-test
Veel ogen waren zaterdagavond gericht op Jordan Henderson, die zijn debuut maakte voor Ajax. Onder toeziend oog van de Engelse bondscoach Gareth Soutgate speelde 33-jarige middenvelder, jarenlang aanvoerder van Liverpool én 81-voudig international, een degelijke wedstrijd. Hij zorgde voor rust, zonder uit te blinken. Het is duidelijk: met Henderson stáát er er weer iemand op het middenveld van Ajax. Dat was hard nodig.

Krampaanvallen en blessures
Ook opvallend: Henderson maakte tegen alle verwachtingen in de negentig minuten vol. En dat terwijl zijn ploeggenoten én de spelers van PSV snakten naar het eindsignaal. In de slotfase maakten de verzorgers overuren om blessures en vooral krampaanvallen te behandelen.

De aanvalsleider van Ajax
Vooraf vreesde Peter Bosz al dat het voor zijn verdediging niet makkelijk zou worden om Brian Brobbey te beteugelen. Dat bleek: de man in vorm bij Ajax maakte André Ramalho en Olivier Boscagli het leven zuur met zijn kracht en snelheid, en gaf een bekeken assist bij de openingstreffer van Steven Berghuis. Brobbey heeft het grootste aandeel in de opmars van Ajax en staat dit seizoen op dertien goals en vier assists in de Eredivisie.

De aanvalsleider van PSV
Luuk de Jong scoorde voor de zevende Eredivisie-wedstrijd op rij tegen Ajax. Daarmee scherpte de spits van PSV zijn eigen record aan. De Jong begon zijn 'Ajax-serie' op 15 april 2018, scoorde vervolgens in beide confrontaties in het seizoen 2018/2019 en pikte de draad weer op bij zijn Eredivisie-rentree in 2022. In totaal heeft De Jong nu tien Eredivisie-treffers geproduceerd tegen Ajax, waarmee hij alleen nog Feyenoord-icoon Cor van der Gijp (12) voor zich hoeft te dulden.