Koeman prijst Ajax-uitblinker: 'Een serieuze optie om mee te starten op het EK'

Koeman prijst Ajax-uitblinker: 'Een serieuze optie om mee te starten op het EK'

4 februari - 10:54 Laatste update: 12:49
145

Er bestaat een 'serieuze' kans dat Brian Brobbey komend EK de eerste spits van het Nederlands elftal is. Dat heeft bondscoach Ronald Koeman zondagochtend bij Goedemorgen Eredivisie verteld. 

Koeman wordt allereerst gevraagd naar Joshua Zirkzee, die dit seizoen indruk maakt Bologna, maar zijn debuut voor Oranje nog niet maakte. "Ik zie iemand die heel veel vrijheid heeft en veel inzakt, die sterk aan de bal is, maar die niet altijd in de 16 is waar een spits moet zijn. Hij is veel meer een meevoetballende negen, iets heel anders dan Brian Brobbey, waarvan ik vind dat hij een prima ontwikkeling doormaakt de laatste maanden."

Koeman was zaterdagavond aandachtig toeschouwer in de Johan Cruijff ArenA bij Ajax - PSV (1-1). Brobbey maakte indruk op de bondscoach. "Gister (zaterdag, red.) had hij natuurlijk twee heel belangrijke momenten. Bij de eerste goal had hij niet de beste aanname, maar het vervolg was meer dan goed", waarmee Koeman doelt op de assist van Brobbey op Steven Berghuis. "Hij is natuurlijk verschrikkelijk snel en sterk. Dit is geweldig. Hij houdt het overzicht." 

Kritisch blijft Koeman overigens wel. "In de tweede helft was er ook een moment dat hij iets te veel moeite had in zijn aannames, waardoor hij niet echt een open kans creëert, maar: hij ontwikkelt zich, is snel, is sterk, een serieuze optie om met hem te gaan starten." Een opstelling met twee spitsen, ziet Koeman niet zo zitten. "Dat heeft niet mijn voorkeur."