Spitse wil vast contract voor speelsters: 'Ga toch ook niet gratis bij AH werken?'

Spitse wil vast contract voor speelsters: 'Ga toch ook niet gratis bij AH werken?'

21 februari - 08:00 Laatste update: 10:35
229

Sherida Spitse hoopt dat iedere Eredivisie-speelster binnen afzienbare tijd een contract krijgt. Dat vertelt de aanvoerder van Ajax en 271-voudig Oranje-international in een interview met De Telegraaf

Spitse gooit dit seizoen hoge ogen met Ajax in de Champions League, maar in de eigen competitie valt volgens haar nog heel veel te winnen. "Lang niet alle Eredivisie-clubs kunnen volle bak trainen. Er ontbreken teveel randvoorwaarden. De faciliteiten en de vergoedingen zijn gewoon niet oké", vertelt ze. 

Toen Spitse vorig seizoen terugkeerde naar de Eredivisie, besloot ze het nog wel even aan te zien. "Maar we zijn al een tijdje bezig met de Vrouwen Eredivisie, hè. Dan stappen AZ en FC Utrecht eruit, dan stappen ze er weer in. Dan denk ik: stap er dan ook goed in! Geef iedereen om te beginnen een contract."

De 33-jarige middenvelder is zich ervan bewust dat er een budget is. "Maar je gaat toch ook niet gratis bij Albert Heijn werken? Of voor reiskosten? Dat is precies hetzelfde wat veel speelsters in Nederland meemaken. Het is ons werk en dan mag je toch op zijn minst minimumloon verwachten? Dat stukje ligt toch echt bij de KNVB, omdat iedere club volgens de licentievoorwaarde slechts vier contractspelers moet hebben. Dat is helemaal niks, dat kan niet."

"Zoveel geld kost het niet", vervolgt Spitse, die zich vrijdagavond met de Oranje Leeuwinnen ten koste van Spanje wil plaatsen voor de Olympische Spelen. "Als je echt wat wil, zoals Ajax, dan zie je uiteindelijk dat het zich uitbetaalt. Kijk hoe goed we het doen in de Champions League. Voor Chelsea (Ajax-opponent, red.) zijn al meer dan 20.000 kaartjes verkocht en we hebben nog een maand te gaan. Kijk, we willen in Nederland van alles. Maar dan moet je onze meiden wel de kans bieden om fullprof te zijn. Dat wordt niet gedaan en daar maak ik me wel een beetje boos om."