'Onrust bij Ajax: verhoudingen op scherp en giftige combinatie'

'Onrust bij Ajax: verhoudingen op scherp en giftige combinatie'

2 maart - 07:56
216

Ajax staat onder hoogspanning richting het belangrijke Eredivisie-duel met FC Utrecht. Het Algemeen Dagblad en Voetbal International melden in navolging van andere media dat spelers niet tevreden zijn over de trainingsintensiteit, terwijl het ook in de technische staf rommelt.

ESPN meldde vrijdag dat spelers klaagden over de drie vrije dagen die Van 't Schip gaf na de nederlaag tegen AZ. De oefenmeester verweerde zich door naar het drukke schema te wijzen, maar dertien spelers besloten op eigen gelegenheid naar de club te komen om te trainen. Het AD schrijft nu dat vooral oudere spelers de koppen bij elkaar hebben gestoken. Daarbij kwam de onvrede over de trainingsintensiteit ter sprake, net als het tactische geschutter van het elftal.

Ook binnen de technische staf was niet iedereen eensgezind over de tactische keuzes, klinkt het. Dat heeft voor verschuivingen gezorgd. 'Zo is de verantwoordelijkheid van de door Van ’t Schip binnengeloodste Australiër Michael Valkanis gegroeid ten opzichte van die van de andere assistenten, Hedwiges Maduro en Said Bakkati', weet de krant.

VI erkent dat de verhoudingen steeds meer op scherp komen te staan. Het weekblad noemt het managen van de fysieke belasting een hoofdpijndossier. Veel spelers zitten in het rood qua belastbaarheid en weinig spelers kunnen drie duels in een week presteren. 'Van ’t Schip heeft zijn verlies genomen en probeert te redden wat er te redden valt.' Hij probeert de groep fit te houden door veel rust in te lassen. 'Dat valt niet bij iedereen in de smaak. Spelers mopperen al langer over de invulling van de trainingen, sommigen van hen voelen zich er niet door geprikkeld en zijn bang dat ze zich op die manier niet ontwikkelen. Anderen vinden ze vooral eentonig. De spelers willen meer, terwijl er ook geluiden klinken dat zij simpelweg niet zwaarder belast kunnen worden dan dit.' 

'Giftige combinatie'
Volgens VI is de teleurstelling zichtbaar bij Van 't Schip, die veel concessies moet doen aan zijn filosofie. 'Daarbij komt dat de club op de achtergrond ook naar de toekomst kijkt. Een aantal spelers weet al dat ze volgend seizoen geen deel meer uit zullen maken van Ajax, omdat ze dat vanuit de clubleiding te horen hebben gekregen, of omdat ze zelf weg willen. Het is een giftige combinatie, die ervoor zorgt dat het elftal bij de eerste de beste tegenslag uit elkaar valt.'