Levchenko na recorddeal Twente: 'Veel clubs schuldig aan dood Oekraïners'

Levchenko na recorddeal Twente: 'Veel clubs schuldig aan dood Oekraïners'

10 maart - 06:15 Laatste update: 06:15
254

Europese clubs sluiten na de invasie van Oekraïne nog altijd deals met Russische clubs. Het gaat om vele miljoenen euro's, stelt Follow the Money. Het stuit Evgeniy Levchenko tegen de borst. Hij oordeelt ook hard over FC Twente, dat Manfred Ugalde aan Spartak Moskou verkocht.

Volgens Follow the Money schendt een deel van de clubs mogelijk de sancties tegen Rusland. "Krankzinnig en pijnlijk", reageert Levchenko, die onder meer ingaat op de overstap van Ugalde. De Costa Ricaanse spits wilde koste wat kost naar Rusland, waardoor Twente overstag ging. Spartak Moskou staat overigens niet op de EU-sanctielijst. "Dat is natuurlijk een heel mooi excuus."

De voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS vindt dat de Tukkers een deal hadden kunnen blokkeren. "Je moet je niet door dat soort spelers laten chanteren. Ze willen gewoon geen rottigheid." Daarnaast was de transfersom aantrekkelijk. FC Twente ontving een recordbedrag van vijftien miljoen euro, inclusief bonussen.

Levchenko is glashelder over clubs, spelers en zaakwaarnemers die zaken doen met Russische clubs. "Technisch gezien zal het waarschijnlijk zo zijn dat FC Twente geen sancties heeft overtreden, maar vanuit moreel perspectief zijn veel clubs schuldig aan de dood van Oekraïners", luiden zijn harde woorden. 'De eigenaar van Spartak Moskou is Lukoil, dat bekendstaat als leverancier van brandstoffen aan het Russische leger. Bovendien vloeit er belastinggeld van Lukoil naar de oorlogskas van Poetin', schrijft FTM. Voor Levchenko is het daarom onbegrijpelijk dat het oliebedrijf niet op de Europese sanctielijst staat.

Overigens deed ook PSV zaken met Spartak Moskou. De Eindhovenaren betaalden in de zomer van 2022 naar verluidt een paar miljoen voor Guus Til. Een deel van die transfersom werd geparkeerd bij de KNVB, een oplossing die de UEFA voorstaat. De Nederlandse voetbalbond schendt daarmee mogelijk echter de Europese sanctieregels, die het verbieden deposito’s van meer dan 100 duizend euro aan te houden voor personen of bedrijven in Rusland.

Levchenko pleit in het interview voor een algeheel verbod op handel in sporters met Rusland. Dat is volgens hem de 'enige juiste beslissing'.