Voormalig Ajax-speler blikt terug: 'Er was niemand die naar mij omkeek'

Voormalig Ajax-speler blikt terug: 'Er was niemand die naar mij omkeek'

24 maart - 12:47 Laatste update: 12:51
56

Lerin Duarte heeft zich in zijn periode bij Ajax bij vlagen ongehoord en ongezien gevoeld. In een uitgebreid interview met Voetbal International blikt de 33-jarige linkspoot terug op zijn periode in Amsterdam én vooruit op de nabije toekomst, waarin profvoetbal hoogstwaarschijnlijk geen rol meer gaat spelen. 

Duarte heeft op dit moment geen club. Na een avontuur in Griekenland keerde hij twee jaar terug naar Nederland, waar hij geen club vond. Wel speelde hij bij twee clubs, maar in het profvoetbal mengde hij zich niet meer. Of hij een punt achter zijn loopbaan heeft gezet? "Ik heb eigenlijk nooit officieel een interview gegeven in de zin van: ik zet een punt achter mijn carrière. Maar ik denk van wel...", vertelt hij aan VI. 

Na zijn doorbraak bij Heracles Almelo, vertrok hij in 2013 naar Ajax. Het begin was er nog goed. "Ik stond in de basis in de Champions League tegen Barcelona (4-0 verlies, red.). Het ging wel lekker dus. Tot die wedstrijd thuis tegen AC Milan (1-1, red.)." Duarte speelde goed, maar moest vanwege enkelklachten achterblijven in de kleedkamer. "En toen ik weer fit was, raakte ik opnieuw geblesseerd. Dan weet je bij Ajax: Er staan drie anderen klaar om mijn plek over te nemen."

Daarna kwam het eigenlijk nooit meer goed voor Duarte bij Ajax. De linkspoot moest zijn minuten maken bij Jong en medewerkers op de club keken vaak niet eens naar hem om. "Ik reed van Rotterdam naar Amsterdam, kwam op de club en ging de gym in. Er was niemand die naar mij omkeek. Op een gegeven moment dacht ik dan: Ik ga maar weer naar huis, ik ben geweest." Op zijn 26e verjaardag, na verhuurperiodes bij sc Heerenveen en NAC Breda, zijn contract ontbinden.