Slijtageslag tussen Polen en Wales beslist: Oranje kent laatste EK-tegenstander

Slijtageslag tussen Polen en Wales beslist: Oranje kent laatste EK-tegenstander

26 maart - 23:29 Laatste update: 27 maart - 00:43
26

De derde EK-tegenstander van Oranje is bekend. Polen heeft zich via een strafschoppenserie in de finale van de play-offs weten te plaatsen voor het eindtoernooi, waardoor het in de poule van Nederland terechtkomt. Polen wordt ook direct de eerste tegenstander van Oranje op het EK.

Tijdens de EK-loting van bijna drie maanden geleden werd Nederland gekoppeld aan Frankrijk, Oostenrijk en een play-offwinnaar van Divisie A van de Nations League Wales, Polen, Finland en Estland streden met zijn vieren om dat plekje in de groep van Oranje. Wales won in de halve finale van de play-offs ruim van Finland (4-1), terwijl Polen dat ook deed tegen Estland (5-1). Daardoor stonden die twee landen tegenover elkaar in de finale van de play-offs, waarin Polen na strafschoppen aan het langste eind trok.

Op zondag 16 juni speelt Nederland in zijn eerste wedstrijd op het EK, tegen Polen. De aftrap vindt dan om 15.00 uur plaats in het Volksparkstadion in Wolfsburg. De tweede EK-tegenstander van Oranje is Frankrijk, terwijl de ploeg van Ronald Koeman de groepsfase afsluit tegen Oostenrijk.

Niet al te lang geleden nam het Nederlands elftal het nog twee keer op tegen Polen, in de Nations League. In juni 2022 vond de eerste ontmoeting plaats. In een zeer matig duel kwam Oranje op 0-2 achterstand. Door goals van Davy Klaassen en Memphis Depay werd het uiteindelijk 2-2. In Polen wist Nederland wel te winnen van zijn eerste EK-tegenstander van komende zomer. Cody Gakpo en Steven Bergwijn bepaalden de einduitslag op 0-2.

Georgië debuteert, ook Oekraïne plaatst zich
Eerder op de avond plaatste ook Georgië zich na strafschoppen tegen Griekenland voor de groepsfase van het eindtoernooi. In de reguliere speeltijd en de verlenging werd niet gescoord. Ajax-flop Georges Mikautadze miste een penalty, maar dat deed ook oud-VVV'er Giorgos Giakoumakis. 

Oekraïne nam het in een rechtstreeks duel om een EK-ticket op tegen IJsland. Lange tijd leek de wedstrijd op een 1-1 stand en dus verlenging uit te draaien, maar dankzij een raak schot van Mykhaylo Mudryk in de slotfase plaatste Oekraïne zich voor het EK.