Laatste sprankje hoop Bayern vervlogen: BVB wint eerste Klassiker in 4,5 jaar tijd

30 maart - 20:24
36

Borussia Dortmund heeft voor het eerst in 4,5 jaar tijd een overwinning geboekt op Bayern München. In Der Klassiker won de ploeg van Edin Terzic met 0-2 in de Allianz Arena, door een goals van Karim Adeyemi en Julian Ryerson. Daardoor kan Bayern prolongatie van de landstitel nu echt op zijn buik schrijven.

Bayern en Dortmund stonden zondagavond in Der Klassiker tegenover elkaar. Voor de wedstrijd sijpelden er berichten over terroristische dreiging rondom de wedstrijd door, maar uiteindelijk kon de wedstrijd gewoon op de geplande aanvangstijd van 18.30 van start gaan. Na tien minuten was het al raak: Adeyemi werd het eindstation van een vloeiende Dortmund-counter. De aanvaller zette Matthijs de Ligt te kakken met een sterke sprint, waarna hij de 0-1 tegen de touwen wist te werken.

Bayern begon dus slecht aan de wedstrijd. Een klein kwartier na de openingstreffer kreeg Harry Kane nog een goede kans, maar heel gevaarlijk werd de thuisploeg verder niet in de eerste helft. Daardoor stond het bij rust nog steeds 0-1. In het tweede bedrijf was Dortmund zelfs de gevaarlijkere ploeg, al kreeg Alphonso Davies namens de thuisploeg de eerste mogelijkheid na rust.

Bij Dortmund wist Felix Nmecha de marge bijna te verdubbelen, terwijl Ian Maatsen de bal na driekwart wedstrijd net voorlangs schoof. In de slotfase werd het alsnog 0-2, nadat oud-Ajacieden Noussair Mazraoui en Sébastien Haller binnen de lijnen waren gekomen: laatstgenoemde kreeg de bal op de zestienmeterlijn en gaf hem vervolgens aan Ryerson, die direct raak schoot. Mazraoui leek zich daarna ook nog te laten gelden: uit zijn goede voorzet wist Kane in de 89ste minuut nog de aansluitingstreffer te maken, maar na VAR-ingrijpen werd de goal afgekeurd wegens buitenspel.

Het mocht daarna echter niet meer baten voor Bayern, waardoor Dortmund de wedstrijd met 1-2 wist te winnen. Het betekent de eerste overwinning in Der Klassiker sinds 30 augustus 2019 voor de ploeg. Die Borussen staan daardoor nu steviger op de vierde plek, met drie punten meer dan RB Leipzig. Bayern kan de twaalfde landstitel op rij vergeten: het gat met koploper Bayer Leverkusen bedraagt nu dertien punten, met nog zeven duels te gaan.