Kroes nog niet afgeschreven: 'Heeft niet de intentie om zich te verrijken'

Kroes nog niet afgeschreven: 'Heeft niet de intentie om zich te verrijken'

2 april - 15:25
70

Gerben Everts, de directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), noemt de handelswijze van Alex Kroes 'zeer onhandig', maar het gaat hem te ver om de directeur van Ajax meteen af te schrijven. Zo stelt Everts in gesprek met Het Parool.

Everts noemt de wijze waarop Kroes gehandeld heeft 'zeer onhandig'. "Als zijn aantreden al bekend was geweest toen hij Ajaxaandelen kocht, was er weinig aan de hand geweest. Maar nu roept het vragen op. Als je aanstelling nog niet publiek is, moet je wegblijven van dit soort zaken. Het is verstandig dat Ajax hem heeft geschorst gedurende het onderzoek."

"Het staat op gespannen voet met het verbod op marktmisbruik", vervolgt Everts, die de gang van zaken als 'heel onfortuinlijk' bestempeld. "Alex Kroes was juist aangesteld om het vertrouwen te herstellen. Nu gebeurt het tegendeel. Het is een heel slecht begin."

Het gaat Everts echter te ver om Kroes al af te schrijven als Ajax-directeur. "Daarvoor moet je zijn drijfveren kennen. Ik denk niet dat hij de intentie had om zich te verrijken. Hij zou niet de eerste bestuurder zijn die, om te laten zien dat hij vertrouwen in een onderneming heeft, iets dergelijks doet en daarbij onvoldoende op het netvlies heeft dat dat vragen oproept op het gebied van integriteit."

Bekijk de #DoneDeal-special over de breuk tussen Ajax en Alex Kroes!