Woerts kondigt mogelijk grote klap voor voetbal aan: 'Bom onder transfersysteem'

Woerts kondigt mogelijk grote klap voor voetbal aan: 'Bom onder transfersysteem'

10 mei - 00:46
139

Er komt wellicht een bom te liggen onder het huidige transfersysteem in de voetbalwereld, zo stelt Chris Woerts bij Vandaag Inside. Volgens Woerts dreigt een situatie waarin voetballers gaan vallen onder het reguliere arbeidsrecht, waarbij contracten simpelweg opgezegd kunnen worden.

"De advocaat-generaal heeft aan het Europees Hof geadviseerd dat de voetballers vallen onder het gewone arbeidsrecht", meent Woerts. Iets wat verregaande gevolgen kan hebben voor het transfersysteem in de voetbalwereld. "Als jij bij bedrijf X werkt en je wil naar bedrijf Y, dan zeg je op en kun je weg. Geen transfersom of wat dan ook. Als dat oordeel wordt overgenomen door het Europees Hof, kan een speler zeggen: mijn contract loopt door, maar ik heb er geen zin meer in. Ik zeg op en ga naar een andere club."

"Niet alleen aan het einde van het seizoen, maar ook tussendoor", voegt René van der Gijp toe, wat door Woerts bevestigd wordt. "Waarom teken je dan een contract?" vraagt Johan Derksen zich af. "Dat heeft een bepaalde duur en dat moet je uitdienen." Woerts weerspreekt de woorden van Derksen echter. "Nee, dat hoeft niet. Er is altijd een opzegtermijn."

"Dan wordt het chaos, dan is de werknemer de baas", stelt Derksen. "Dat is het punt", vult Woerts aan. "Bij een voetbalclub is het natuurlijk helemaal erg. Het hele Europese systeem is gebaseerd op solidariteit bij transfersystemen. Als dat wegvalt..."

Aanleiding voor de discussie is de zaak van Lassana Diarra. De Franse middenvelder raakte in 2014 in conflict met zijn club Lokomotiv Moskou, waartegen hij sindsdien diverse rechtszaken uitvocht én won. Hij verbrak zijn contract tegen de wil van de club in. Lokomotiv eiste een schadevergoeding en stelde ook zijn nieuwe club Charleroi verantwoordelijk. De advocaat in kwestie is saillant genoeg dezelfde advocaat als degene die zorgde voor het Bosman-arrest.

Bekijk hieronder de nieuwste #DoneDeal met alles over Ajax, Feyenoord en PSV: