Groep F: Rijkaard ronde verder, Ten Cate volgt snel

05-11-2009 22:00

Galatasaray kende een uitstekende start in Boekarest. Nog voordat er een halfuur op de stadionklok stond had de ploeg van Rijkaard al een 0-2 voorsprong genomen. Het was de Australisch international Harry Kewell die de score opende. Hij drukte hard en onhoudbaar voor Emilian Dolha af: 0-1.

Slechts een paar minuten later was het opnieuw raak. Dit keer was het Shabani Nonda die scoorde. Zijn goed gemikte kopbal verdween onder de grabbelende Dolha door in het net: 0-2.

Daar bleef het niet bij in Boekarest. Kort na rust bracht Mehmet Topal de derde treffer van Galatasaray op het scorebord. Een schitterende, diagonale knal van afstand zwabberde in de verre kruising binnen: 0-3.

Daarmee stond al vroeg in de tweede helft vast dat de Turkse club zich op mag gaan maken voor de volgende ronde van de Europa League. De klus werd nog iets eenvoudiger toen Ousmane Ndoye met rood mocht vertrekken.

Sturm Graz - Panathinaikos 0-1

Panathinaikos had het lang lastig in Oostenrijk, waar de thuisploeg vocht voor zijn allerlaatste kans. Pas na rust wist de ploeg van Henk ten Cate het heft stevig in handen te nemen. Dit leverde twintig minuten voor tijd de openingstreffer op.

Het was Konstantinos Katsouranis die zijn ploeg aan een 0-1 voorsprong hielp. Hij was het eindstation van een meer dan vlot lopende aanval van de Griekse ploeg. Overigens mazzelde Panathinaikos wel toen kort voor tijd een doelpunt van de thuisploeg onterecht werd afgekeurd wegens buitenspel.

Door de winst kan kwalificatie voor de volgende ronde Ten Cate's club nauwelijks nog ontgaan. Met nog twee duels te gaan heeft Panathinaikos aan één punt genoeg om zich ook na de winterstop verzekerd te weten van Europees voetbal.