De Bondscoach Update: 9 kandidaten zeggen nee tegen Oranje, zeker 10 overblijvers

De Bondscoach Update: 9 kandidaten zeggen nee tegen Oranje, zeker 10 overblijvers

06-04-2017 12:30
25

Ruim anderhalve week na het ontslag van Danny Blind is de zoektocht van Oranje naar een nieuwe bondscoach pas net begonnen. Gesprekken met Louis van Gaal en Arjen Robben, die in het proces betrokken worden, zijn gaande. Welke kandidaten hebben al keihard 'nee' gezegd tegen Oranje en welke zijn nog wél beschikbaar? VoetbalPrimeur komt met de 'Bondscoach Update'.

De afzeggers

Ronald Koeman (Everton)
De duidelijkste 'nee' van allen was die van Koeman. De KNVB heeft zijn kans gehad, koos voor een ander pad en nu zit Koeman goed en Oranje héél slecht.

Frank de Boer (clubloos)
Via zijn zaakwaarnemer liet De Boer al weten geen trek te hebben in de functie van Oranje-bondscoach. "Hij wil dagelijks op het veld staan. Frank de Boer zal niet de nieuwe bondscoach worden", aldus Guido Albers. De volgende naam kan dus worden doorgestreept.

Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord)
Zijn werk bij Feyenoord doet hij uitstekend en dus was Van Bronckhorst als nieuwe bondscoach zo'n gek idee nog niet. Maar zelf ziet de coach dat niet zitten. "Ik heb het hier naar mijn zin en dat wil ik zo houden." Punt.

Huub Stevens (clubloos)
Stevens liet eerder al doorschemeren wel bondscoach te willen worden, maar niet van Nederland. Na het ontslag van Blind reageerde hij met: "Ik denk niet dat het bondscoachschap van Oranje voor mij is weggelegd."

Louis van Gaal (clubloos)
Een rol als bestuurder, ja, al is dat door de recente ontwikkelingen ook lang geen zekerheid meer. Maar als bondscoach gaat Van Gaal niet meer aan de slag. De grootste favoriet, maar ook de meest onwaarschijnlijke optie.

Phillip Cocu (PSV)
Een heel duidelijke 'nee' klonk er niet uit de mond van Cocu, maar duidelijk werd wel dat hij bepaald niet om de baan staat te springen. "Je ziet dat er allerlei lijstjes worden afgevinkt. Ik werk nu bij PSV en heb het goed naar mijn zin. Er is nu dus niks aan de orde."

Peter Bosz (Ajax)
Net als bij de andere twee top-drie trainers wil ook Bosz zijn handen op dit moment niet branden aan Oranje. De reactie van de drie coaches is logisch: je hebt een goede baan bij een topclub in Nederland en dan is de chaos bij Oranje bepaald geen stap vooruit.

Frank Rijkaard (clubloos)
Rijkaard wil geen trainer meer worden, dus ook geen bondscoach van Oranje. Volgens velen een ideale kandidaat, maar wel een kandidaat die er zelf niet voor openstaat.

Jaap Stam (Reading)
Stam vindt zichzelf (nog) geen landenmanager en wil eerst aan zijn clubcarrière werken alvorens hij aan Oranje gaat denken.

Trainers die zichzelf naar voren schuiven

Ruud Gullit (clubloos)
Er was nog geen dag voorbij of Gullit had zichzelf al kandidaat gesteld als bondscoach van Oranje. Sindsdien is het stil rond het boegbeeld van het Nederlandse voetbal, maar zijn kandidatuur blijft boven de nationale ploeg hangen.

Jorge Sampaoli (Sevilla)
De meest opvallende naam in het lijstje is die van Sevilla-coach Sampaoli. Een groot tacticus in het huidige trainersgilde en een trainer die gelijk 'ja' zou zeggen als Oranje hem benadert.

Michel Preud'homme (Club Brugge)
Je kunt moeilijk zeggen dat Preud'homme zichzelf aandraagt, maar de oud-trainer van FC Twente laat geen kans onbenut om te reageren op Oranje-speculaties rond zijn persoon. Weinigen zien hem als serieuze kandidaat, maar volgens Preud'homme zelf prijkt hij op ieder lijstje.

De door anderen naar voren geschoven kandidaten

Erwin Koeman (assistent-manager Everton)
Oud-international Sonny Silooy noemde niet Ronald maar Erwin Koeman als geschikte kandidaat voor Oranje. "Is al een keer bondscoach geweest (bij Hongarije, red.) en heeft onder Ronald Koeman ervaring opgedaan bij Southampton en Everton. Waarom niet?"

Henk ten Cate (Al-Jazira)
Frank de Boer, Willem van Hanegem, Co Adriaanse: allen droegen Ten Cate voor als de nieuwe bondscoach. Een man met gogme en een trainer die op resultaat kan spelen en zijn ploeg mooi kan laten voetballen.

Roger Schmidt (clubloos)
Oud-trainer van Bayer Leverkusen en een modern tactisch meesterbrein. Als het over mogelijke buitenlandse bondscoaches gaat, valt de naam van Schmidt bijna altijd als eerste. Sinds vorige maand is hij clubloos na zijn ontslag in Leverkusen.

Jürgen Klinsmann (clubloos)
Oud-bondscoach van Duitsland en de Verenigde Staten en oud-trainer van Bayern München. Komt Klinsmann, dan wil hij controle hebben over álles wat zich rond Oranje afspeelt: van de opstelling tot welke muziek er in de bus geluisterd wordt. Ook zijn naam valt vaak bij de kenners.

Overige kandidaten

Ron Jans (PEC Zwolle)
Jans, na dit seizoen trainer van PEC af en dus beschikbaar, staat wel open voor de vacature, maar denkt zelf niet in aanmerking te komen. De coach is realistisch: hij vindt zijn eigen erelijst niet lang genoeg.

Bert van Marwijk (Saudi-Arabië)
Op koers met Saudi-Arabië voor plaatsing voor het WK 2018, iets wat Oranje niet kan zeggen. Het lijkt derhalve onlogisch dat Van Marwijk terugkeert als bondscoach.

Dick Advocaat (Fenerbahçe)
Advocaat is nooit vies van een grote klus, maar kan hij de druk van het bondscoachschap deze keer wel aan? 'Dickie' is na dit seizoen in ieder geval beschikbaar door zijn vertrek bij Fenerbahçe.

Wie zie jij als meest geschikte bondscoach? Reageer in de comments!