Reconstructie van de 'vreemde' Mbappé-deal: ronkende privéjets uit Spanje

Reconstructie van de 'vreemde' Mbappé-deal: ronkende privéjets uit Spanje

29-11-2017 10:00
4

Het was na Neymar de deal van dit jaar: de transfer van Kylian Mbappé (18) voor 180 miljoen euro van AS Monaco naar Paris Saint-Germain.Le Parisien maakte aan de hand van de informatie van ingewijden een zeer gedetailleerde reconstructie van wat het 'de vreemdste deal van 2017' noemt. Een interessant inkijkje in de gang van zaken rond een grote transfer.

Kluivert-opvolger dezelfde dag naar kamp-Mbappé
Het verhaal begint op 2 juni in een restaurant in Bondy, in het westen van Parijs. Het restaurant wordt beheerd door een vriend van de Mbappé-familie en wordt voor de gelegenheid dichtgehouden voor publiek. De gordijnen zitten dicht. Een paar uur eerder was de Portugees Antero Henrique officieel voorgesteld als sportdirecteur van PSG, een functie waar Patrick Kluivert kort daarvoor van ontslagen was. Op zijn eerste dag bij PSG ging Henrique meteen aan het werk. Hij ontmoet in het restaurant Wilfred Mbappé, de vader van Kylian, voor de eerste keer.

Marc Westerloppe, het hoofd van de werving voor de PSG-jeugdopleiding en al lang vriend van de Mbappé-familie, heeft de ontmoeting geregeld. In het restaurant in Seine-Saint-Denis licht Henrique de visie van PSG toe en benadrukt hij aan Wilfrid Mbappé dat hij zijn zoon wil. Hij stelt zelfs dat Kylian de nummer één prioriteit is in de transferzomer. Vader Mbappé bedankt Henrique daarvoor maar zegt dat het de wens van zijn zoon is om nog een seizoen bij AS Monaco te blijven. Bij het verlaten van het restaurant zegt Henrique tegen hem: 'Als Kylian van gedachten verandert, staat de deur naar PSG altijd open.'

Zes dagen later, op 8 juni, zoekt PSG voor het eerst de buitenwacht op. Coach Unai Emery laat tijdens een discussie met trainers in Bilbao publiekelijk weten dat hij Mbappé bij PSG wil.

Vier clubs melden zich officieel
Op 13 juni is Henrique samen met Luis Ferrer, recruiter bij PSG, aanwezig bij de oefeninterland tussen Frankrijk en Engeland. Een korte ontmoeting volgt tussen Henrique en Mbappé in de catacomben, maar omdat Monaco geen toestemming heeft gegeven voor formeel contact, blijft het bij koetjes en kalfjes. Op 15 juni krijgt de Mbappé-familie groen licht van vice-president van AS Monaco Vadim Vasilyev om met andere clubs te gaan praten. Het nieuws verspreidt zich snel en binnen enkele dagen staat niet alleen PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaïfi op de stoep, maar ook Florentino Pérez (voorzitter Real Madrid), Pep Guardiola (manager Manchester City) en Arsene Wenger (manager Arsenal).

Niet lang daarna breekt de vakantie aan en vertrekt Mbappé naar Spanje en de Griekse eilanden om te rusten. In Parijs nemen de zenuwen ondertussen toe. PSG is in twijfel of het iemand naar Mbappé moet sturen om het contact warm te houden. In een poging de jonge superster te verleiden deelt Al-Khelaïfi belangrijk nieuws met hem: ene Dani Alves en Neymar moeten ook naar Parijs gaan komen. "Als Nasser het team krijgt waar hij het over heeft, gaat het pijn doen om nee te zeggen", geeft Mbappé toe aan een naaste.

Diner met Mbappé
Op 7 juli doet PSG er een schepje bovenop. Henrique gaat samen met Emery, Ferrer en Westerloppe naar het huis van de familie Mbappé in Bondy. Vanaf dit moment wordt het serieus. Emery belooft Mbappé dat hij een basisplaats krijgt. Er wordt gegeten en drie uur lang gesproken. Bij terugkomst in de stad zijn de PSG-heren er echter allerminst zeker van dat Mbappé wil komen. Een ingewijde vertelt: "Op dat moment voelde je dat PSG op de derde plek stond bij Kylian, na Monaco en Real Madrid."

Kort daarna wordt de belofte dat Dani Alves naar PSG komt ingelost. Mbappé keert ondertussen terug naar Monaco om zijn voorbereiding aan te vangen op 10 juli. Gedurende zijn eerste dagen merkt Mbappé dat hij door de verantwoordelijken bij Monaco naar de uitgang geduwd wordt, recht in de handen van Real Madrid. Geruchten over een bod van 180 miljoen euro zijn duidelijk hoorbaar.

Bijna dagelijkse bezoekjes aan Monaco
Ferrer, de rechterhand van Henrique, heeft inmiddels de taak gekregen om de contacten met de familie te onderhouden. Op een bijna dagelijkse basis brengt hij een bezoekje aan het huis van Mbappé in Monaco om de vinger aan de pols te houden. Westerloppe belt Mbappé daarnaast regelmatig. Met deze systematische benadering wil PSG de jongeling geïnteresseerd houden.

Inmiddels is ook Neymar in Parijs aanbeland voor een bedrag van 222 miljoen euro. Voor de buitenwacht is dit het signaal dat PSG, vanwege de Financial Fair Play-regels, niet meer in de race is voor Mbappé. Maar niet voor Antero Henrique, de architect achter de bizarre transferzomer in Parijs.

Na Manchester City, Arsenal, Liverpool en Real Madrid betreedt een nieuwe speler de arena: FC Barcelona. Door het vertrek van Neymar zijn de Catalanen wanhopig op zoek naar een topaankoop. Een advocaat in Parijs wordt door Barcelona aangesteld om het contact met de familie Mbappé te onderhouden.

Naar de uitgang gewerkt
Eind juli raakt de relatie tussen Mbappé en Monaco-trainer Leonardo Jardim vertroebeld. De coach wil van Mbappé af en zet hem niet veel later op de bank. Dat is het beginsignaal van een potje stoeien tussen het kamp van Mbappé en de clubleiding van Monaco. Monaco wil hem verkopen, maar door alle goede contacten met PSG wil Mbappé alleen nog maar naar Parijs. Monaco kan niet anders dan van zijn principes afstappen en hem naar een rivaal te laten vertrekken.

Al-Khelaïfi raakt na drie bezoekjes aan Monaco om met Mbappé en Vasilyev te praten op het punt dat er onderhandeld mag gaan worden. Op zondag 27 augustus wordt een akkoord bereikt over een huurdeal met een verplichte optie tot koop van 180 miljoen euro die in 2018 betaald moet worden. Er wordt niets getekend, maar Mbappé is met zijn hoofd al in Parijs.

Privéjets Barça en Real staan paraat
Toch blijven Real Madrid en FC Barcelona hopen op een onverwachte wending - het klappen van de onderhandelingen. Dat ging zelfs zo ver dat beiden Spaanse grootmachten een privéjet in Bourget hadden klaarstaan om de familie Mbappé en hun advocaten mee te nemen, indien het nodig was.

Na intense onderhandelingen over de portretrechten en het salaris (1,5 miljoen euro bruto per maand) wordt op 31 augustus vlak voor het verstrijken van de transferdeadline het contract getekend en komt er een einde aan een lange periode van drie maanden waarin PSG zich door alle bochten moest wringen om Mbappé naar Parijs te halen.

Met dank aan de collega's van Get French Football News.