Gerbrands snapt Eredivisie-clubs niet: 'Dan moeten topclubs eigen keuze maken'

Gerbrands snapt Eredivisie-clubs niet: 'Dan moeten topclubs eigen keuze maken'

30-01-2019 07:30 Laatste update: 08:41
125

Toon Gerbrands maakt zich grote zorgen over de toekomst van het Nederlandse voetbal. De PSV-directeur trok een paar weken terug al aan de alarmbel, maar vooral kleine clubs lijken nog niet de noodzaak van alle veranderingen in te zien.

"Kennelijk moeten we altijd wachten tot het moment dat er noodzaak komt", zegt Gerbrands in Voetbal International. "Anderhalf jaar geleden had PSV zich niet geplaatst voor Europees voetbal, Ajax ook niet en het Nederlands elftal was de weg kwijt. Dat was het verhaal. Heel veel mensen hebben gedacht en geschreven: Dit is het einde van het Nederlands voetbal."

Ajax en PSV zijn volgens Gerbrands echter hard aan de slag gegaan om het tij te keren. "Nu zijn we anderhalf jaar verder en wat zijn de verhalen? PSV en Ajax zijn uitgelopen en het Nederlands elftal is weer terug op aarde. PSV en Ajax hebben beleid gemaakt en uitgevoerd en moeten zich nu bijna gaan verantwoorden dat het gat te groot is. We moeten voorkomen dat de gehele bedrijfstak die wake-upcall pas krijgt over twee drie jaar als alles dreigt fout te gaan."

Een van de voorstellen van de veranderagenda was een nieuw competitiemodel met zestien clubs, maar dat werd tegengehouden. Gerbrands meent dat de stemverhouding (15/18, red.) moet worden aangepast. "Die stemverhouding gijzelt ons nu. Dat-ie voor de tv-gelden wordt gebruikt, snap ik nog, maar verder werkt die formule niet meer. En eigenlijk zou de onderkant van de Eredivisie zich hier drukker om moeten maken dan de bovenkant. Want als we niks doen en alles klapt, dan worden de topclubs gedwongen hun eigen keuzes te maken."

Lees ookGerbrands luidt noodklok en dreigt: "Wij hoefden geen geld weg te geven"