Spelersrapport: twee Ajax-uitblinkers en één dissonant, vier manco's Willem II

Spelersrapport: twee Ajax-uitblinkers en één dissonant, vier manco's Willem II

05-05-2019 20:10 Laatste update: 20:22
75

De KNVB Beker werd zondag een prooi voor Ajax, dat in de finale met ruime cijfers afrekende met Willem II. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een bewogen avond in De Kuip.

Ajax

Andre Onana - 7: Kreeg nauwelijks iets te doen in zijn eerste bekerfinale. Dat kwam hem goed uit, want in de warming-up liet hij blijken niet helemaal fit te zijn. De meeste meters maakte de Ajax-doelman bij het juichen van de 0-1, 0-2, 0-3 en 0-4 van Ajax.

Rasmus Kristensen - 6: Zelf kon hij het ook niet geloven: Kristensen maakte de 0-4 voor Ajax in de bekerfinale. De tachtig minuten vóór die goal zijn we echter niet vergeten. Het schort bij de Deen aan techniek en handelingssnelheid, wat hem een dissonant bij dit Ajax maakt.

Matthijs de Ligt - 7,5: Greep even naar zijn lies en ging gestrekt met een hoofdblessure, maar dat waren de enige momenten dat De Ligt een onzekere factor was. De Ajax-aanvoerder zat weer overal tussen en is klaar voor woensdag, als Tottenham op bezoek komt.

Daley Blind - 8: Het levende bewijs dat een 'zak geld' wel degelijk kan scoren. Blind zette Ajax met een knappe kopbal op 0-1 en hield zijn ploeg negentig minuten scherp, zelfs na de 0-4.

Nicolás Tagliafico - 7: Een typische Tagliafico-wedstrijd: slepen, breken en om de zoveel tijd een keiharde tackle te verwerken krijgen. Op het optreden van de Argentijn valt zoals altijd weinig af te dingen.

Frenkie de Jong - 7: Bewaart zijn beste spel voor de Champions League-return tegen Tottenham Hotspur. Tóch liet De Jong glimpen zien van zijn enorme kwaliteiten. Beheerst alle facetten van het spel.

Noussair Mazraoui - 7: De verrassende naam op het Ajax-middenveld speelde een degelijke wedstrijd. Loopt over van de goede ideeën, maar in de uitvoering schort er soms nog het één en ander aan.

Donny van de Beek - 7,5: Was niet zo cruciaal als tegen Juventus en Tottenham Hotspur, maar de manier waarop hij Huntelaar de 0-3 gunde, verdient een applausje.

Hakim Ziyech - 7: Speelde een ronduit dramatische wedstrijd, tót de 0-1. Dat deed wat met het vertrouwen van Ziyech, die uiteindelijk een dikke voldoende scoorde. Stond aan de basis van de 0-2 van Huntelaar en mocht na een klein uur de bank opzoeken.

Klaas-Jan Huntelaar - 8: Is na vandaag één van drie Ajax-spelers die in minimaal drie verschillende bekerfinales tot scoren kwamen. Met twee doelpunten liet de 35-jarige spits andermaal zien nog lang niet versleten te zijn.

Dusan Tadic - 6: Had zijn dag niet in De Kuip. Met een afgemeten voorzet op Blind leidde hij weliswaar de openingstreffer van Blind in, maar vervolgens was er niet echt een spoor van Tadic te bekennen.

Invallers

David Neres - 6,5: Viel na 58 minuten in voor Ziyech. Voelde zich na de vierde Ajax-treffer als een vis in het water door alle ruimte die hij kreeg, maar scoorde uiteindelijk niet en gaf ook geen assist.

Zakaria Labyad - x: Viel na 73 minuten in voor Tadic en speelde te kort voor een beoordeling.

Lasse Schöne - x: Viel na 79 minuten in voor De Jong en speelde te kort voor een beoordeling.

Willem II

Timon Wellenreuther - 5: Miste de laatste twee wedstrijden van Willem II door een blessure en trainde donderdag pas voor het eerst mee. Dat was aan zijn spel af te lezen. Keepte onrustig, hoewel hij aan de goals weinig kon doen.

Fernando Lewis - 6: Tadic had niet zijn beste dag en dat kan niet los worden gezien van Lewis. De rechtsback van Willem II had zich echter meer kunnen laten gelden in aanvallend opzicht - zijn sterke punt. Deelde in de slotfase nog wat onnodige schoppen uit.

Thomas Meissner - 5: Het was geen gemakkelijke avond voor Meissner, die zijn directe tegenstander Huntelaar twee keer zag scoren. De manier waarop hij langs kwam glijden voor de 0-2, was niet bepaald florissant.

Jordens Peters - 6: De werkdag van Peters zat er na een uur spelen op - en daar is ook alles mee gezegd. Voor de Willem II-verdediger is de belangrijkste wedstrijd in zijn carrière in een dikke domper geëindigd.

Freek Heerkens - 6: Begon als linksback en had Ziyech aanvankelijk in de tang. Twee bevliegingen van de Ajax-spelmaker waren hem echter te machtig. Geef het Heerkens eens kwalijk.

Pol Llonch - 6: De bewaker van Frenkie de Jong had zijn zaakjes redelijk op orde. Maar omdat er ook nog tien andere Ajacieden op het veld stonden, was dat niet voldoende voor een stunt.

Renato Tapia - 7: De beste man aan Tilburgse zijde was Tapia. Hoogtepunt was zijn actie in de eerste helft, waarmee hij het halve Ajax-middenveld het bos instuurde. Wisselt zulke briljante momenten wel af met onbegrijpelijk balverlies.

Diego Palacios - 5: Is van nature een vleugelverdediger, maar moest van trainer Adrie Koster op het middenveld spelen. Dat deed het spel van Palacios geen goed. Was onzichtbaar.

Damil Dankerlui - 5,5: Kwam nooit echt op gang tegen zijn oude vrienden van Ajax. Na een uur spelen werd hij afgelost door de gepasseerde Daniel Crowley.

Vangelis Pavlidis - 6: Als de Griekse spits in de eerste minuut na rust iéts sneller had gehandeld, was de bekerfinale weer spannend geworden. Pavlidis kon het echter niet doen voor zijn ploeg.

Alexander Isak - 5: Kreeg - terecht - veel lof in de laatste weken en werd door Ajax gezien als hét gevaar, maar de scherpte ontbrak op het moment suprême. Was ongelukkig in de afronding en als hij wat meer om zich heen had gekeken, had hij meer kansen kunnen creëren voor zijn medespelers.

Invallers

Daniel Crowley - x: Viel na 62 minuten in en speelde dus te kort voor een beoordeling.

Marios Vrousai - x: Viel na 62 minuten in en speelde dus te kort voor een beoordeling.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)