Vitesse houdt licht voordeel over aan uitduel in Utrecht en kan het gaan afmaken

24-05-2019 22:38
111

FC Utrecht en Vitesse hebben het eerste duel in de finale van de play-offs om Europees voetbal met 1-1 gelijk gespeeld. Sander van de Streek zette de Domstedelingen in de eerste helft op voorsprong, maar een kwartier later tekende Tim Matavz voor de gelijkmaker. De uitgangspositie van Vitesse in aanloop naar de return in Arnhem is door de uitgoal iets gunstiger.

In een levendige eerste helft was Utrecht, vooruit geschreeuwd door ruim achttienduizend supporters, de bovenliggende partij. Het zocht gretig de aanval en werd na een kwartier spelen bijna beloond voor de positieve spelopvatting. Cyriel Dessers kreeg de bal teruggelegd van Gyrano Kerk, maar raakte de bal in kansrijke positie verkeerd.

De moeite van Kerk werd twee minuten later wel op waarde geschat. Niet door Dessers ditmaal, maar wel door Sander van de Streek. De aanvallende middenvelder kopte een voorzet van de rappe Kerk prima in de verre hoek en de verdiende voorsprong van de Domstedelingen was daarmee een feit.

Utrecht had echter ook pech dat het nog in de eerste helft een tegentreffer moest incasseren. Die goal, afkomstig van de knie van Tim Matavz na een hoekschop, viel uit de lucht en kwam Vitesse dan ook bijzonder goed uit. De Arnhemmers kwamen vervolgens goed weg toen Kerk nog voor rust de paal raakte en een treffer van Dessers na de pauze werd afgekeurd wegens buitenspel.

De tweede helft was buiten die geannuleerde treffer het aanzien niet echt waard. De eerste helft stond nog bol van de spectaculaire momenten, maar de energie leek weggevloeid bij beide ploegen. In de slotfase zette de thuisploeg nog wel een offensief op poten, dat uiteindelijk niets meer opleverde.

De uitgangspositie van Vitesse is met een 1-1 in Utrecht dan ook een stukje beter dan de opdracht voor de Domstedelingen, die sowieso moeten scoren in het GelreDome. De return staat aanstaande dinsdagavond op het programma.