Overmars: 'Er komen niet tien De Ligtjes uit de opleiding, dus zoek je elders'

Overmars: 'Er komen niet tien De Ligtjes uit de opleiding, dus zoek je elders'

01-11-2019 07:11
71

Ajax is nadrukkelijk bezig met scouten in Zuid-Amerika. Directeur voetbalzaken Marc Overmars denkt dat men daar spelers kan vinden met bepaalde kwaliteiten die in Europa niet zomaar voorhanden zijn voor de Amsterdammers.

David Neres, Davinson Sánchez en Nicolás Tagliafico: drie voorbeelden van spelers die door Ajax uit Zuid-Amerika werden gehaald. "De mentaliteit van spelers uit Zuid-Amerika is vaak anders, aanvullend voor de voetballers die wij in Nederland hebben", legt Overmars in het AD de wijziging van scoutingbeleid uit. "Ik heb eerder weleens gezegd dat je qua mentaliteit en instelling niet zomaar tien De Ligtjes uit de opleiding ziet komen. Dus zoekt onze scouting zulke kwaliteiten elders."

Dat Overmars niet altijd gelukkig is gebleken met zijn aankopen in Zuid-Amerika is geen reden om met het overzees scouten te stoppen. "We richten ons overigens niet puur op Zuid-Amerika. Scouten in Denemarken of België kan bijvoorbeeld heel succesvol zijn, dat doen we dan ook nog steeds. Maar in Denemarken wonen vijf miljoen mensen. In Brazilië, een land dat vijf keer wereldkampioen werd, ruim 200 miljoen."