'Miljardenstrop dreigt voor vijf grote competities bij definitieve stillegging'

'Miljardenstrop dreigt voor vijf grote competities bij definitieve stillegging'

18-03-2020 12:30
28

De vijf grootste voetbalcompetities van Europa kunnen ongeveer vier miljard euro aan inkomsten mislopen door de coronacrisis. Het gaat om inkomsten die clubs missen uit stadionbezoek, uitzendrechten en merchandising.

Uit een onderzoek van accountantsbureau KPMG, opgetekend door het Algemeen Dagblad, blijkt dat de Premier League het heftigst getroffen zou kunnen worden. Als de hoogste Engelse voetbalcompetitie dit seizoen niet wordt uitgespeeld, missen de clubs ruim een miljard euro.

De Primera División zou in dat geval rond de 900 miljoen euro mislopen en voor de Duitse Bundesliga wordt ingeschat dat het verlies zo'n 700 miljoen euro zou bedragen. De Italiaanse Serie A kan fluiten naar 600 miljoen euro en clubs uit de Franse Ligue 1 missen 350 miljoen euro.

Verlies aan inkomsten door stadionbezoek is volgens Paul Adriani van KPMG het meest directe gevolg van het annuleren van resterende wedstrijden. De inkomsten uit uitzendrechten die misgelopen worden zijn echter het grootst: ongeveer de helft van alle gemiste inkomsten.