'Onwaarschijnlijk dat rechter meegaat in wens van Cambuur en De Graafschap'

'Onwaarschijnlijk dat rechter meegaat in wens van Cambuur en De Graafschap'

07-05-2020 07:27
49

De kans dat de rechter SC Cambuur en De Graafschap gelijk gaat geven in de zaak die de twee clubs hebben aangespannen tegen de KNVB, is heel klein. Dat zegt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers tegen NU.nl.

Vrijdag vindt het kort geding plaats in Utrecht. Volgens Olfers heeft de KNVB de beste papieren. "Zij mochten een besluit nemen en volgens mij krijgen ze rugdekking van de UEFA. Als dat zo is, acht ik het onwaarschijnlijk dat de rechter in de wens van Cambuur en De Graafschap meegaat. Ze zullen deze juridische stap ook hebben genomen voor hun achterban. Ik geef ze een kleine kans", aldus Olfers.

De jurist zegt dat de rechter alleen zal kijken naar hoe de besluitvorming van de KNVB tot stand is gekomen, en niet naar de ranglijst. "De rechter gaat niet op de stoel van de KNVB zitten, want dat mag hij niet. Het is een marginale toets: er wordt nagegaan of het recht goed is toegepast en of de procedure goed is gevolgd", aldus Olfers. Cambuur en De Graafschap vinden dat die procedure niet goed gevolgd is, omdat de stemming van clubs uiteindelijk niet bindend bleek en als een advies beschouwd werd door de KNVB.