Eredivisie moet 'salarisplafond van 200.000 euro instellen': 'Dit is dé kans'

Eredivisie moet 'salarisplafond van 200.000 euro instellen': 'Dit is dé kans'

11-05-2020 15:56 Laatste update: 16:06
126

Eredivisie-clubs moeten deze coronacrisis aangrijpen om een salarisplafond in te stellen. Volgens onderzoeker van het Sports Economocis Research Centre Bas van Rossum is de 'balkenendenorm' noodzakelijk in het Nederlandse voetbal.

Daarmee zou een speler maximaal 200.000 euro per jaar verdienen. Nu is het gemiddelde salaris van een Eredivisie-voetballer 290.000 euro, met uitschieters naar vier miljoen euro per jaar, zoals in het geval van Daley Blind bij Ajax. Een salarisplafond is een must om het voetbal weer gezond te maken in Nederland, meent Van Rossum in de Gelderlander.

"Of denk aan contracten waarbij spelers deels betaald krijgen per wedstrijd die ze spelen. Dit is dé kans om te zorgen voor gezondere clubs en om iets te doen aan de gigantische bedragen die naar spelersmakelaars gaan", aldus de onderzoeker. Nu zijn Nederlandse clubs te afhankelijk van transfers om hun begroting sluitend te krijgen. Alleen FC Emmen zou over het seizoen 2018/2019 geen verlies hebben gedraaid zonder uitgaande transfers.

Voor volgend seizoen kampen de Eredivisie-clubs met een enorm probleem. Bij een half seizoen zonder fans lopen de clubs 108 miljoen euro mis, bij een volledig seizoen zonder fans liefst 180 miljoen euro. "Wij vonden dat echt schrikken", aldus Van Rossum.