Acht conclusies: Ajax' spelmaker staat achterin, Schuurs en Martínez blijvertjes?

Acht conclusies: Ajax' spelmaker staat achterin, Schuurs en Martínez blijvertjes?

08-08-2020 20:45 Laatste update: 20:53
110

Voor Ajax is het seizoen officieel begonnen: RKC Waalwijk was de tegenstander in de eerste oefenwedstrijd van 2020/2021 en werd in een lege Johan Cruijff Arena met 6-1 verslagen. VoetbalPrimeur trekt de eerste, voorzichtige conclusies na Ajax' seizoensouverture.

Stekelenburg terug op vertrouwde grond
De transfervrije Maarten Stekelenburg (37) werd medio juni aan Sparta en sc Heerenveen gelinkt, maar werd opeens gecontracteerd door Ajax. Die transfer kwam volledig uit de lucht vallen, maar is eigenlijk heel logisch. Mocht Andre Onana binnenboord blijven, dan heeft Ajax een betrouwbare stand-in – in tegenstelling tot het tijdperk-Kostas Lamprou en -Bruno Varela – die zich bovendien kan schikken in zijn reserverol. Als Onana alsnog vertrekt, kan het zonder zorgen Stekelenburg opstellen. Alhoewel: bij de tegengoal van Teun van Grunsven ging De Steek niet helemaal vrijuit...

De spelmaker staat centraal achterin
Het was vorig seizoen een wereld van verschil: Ajax van juli tot november en Ajax van december tot maart. Niet geheel toevallig viel de vormcrisis van Ajax samen met de hartproblemen van Daley Blind, die in december 2019 aan het licht kwamen. De linkspoot had vervolgens moeite om de draad weer op te pakken: zaterdag tegen RKC Waalwijk was de veldheer weer helemaal terug. De ene strakke inspeelpass na de andere, de ene afgemeten lange bal na de andere: Blind scoorde zelfs bijna, maar RKC-doelman Etienne Vaessen voorkwam dat met een knappe save.

Schuurs de nieuwe Veltman?
Maar wie gaat er rechts in het centrum postvatten, nu Joël Veltman naar Engeland is vertrokken? Perr Schuurs stond zaterdag naast Blind: comfortabel aan de bal, fysiek enorm gegroeid, maar één keer op snelheid verrast door Bilate. Trainer Erik ten Hag heeft Edson Álvarez en de jonge Jurriën Timber nog achter de hand en experimenteerde tegen RKC met Carel Eiting in de verdediging. De strijd centraal achterin lijkt nog niet beslist.

Martínez een blijvertje als linksback?
Ook de invulling van de linksbackpositie ligt nog niet vast. Nicolás Tagliafico lijkt aan zijn laatste weken als Ajax-speler bezig: landgenoot Lisandro Martínez verving hem en deed dat naar de behoren. Sterk in de één-tegen-één, in balbezit van waarde én oog voor de restverdediging als Blind de weg naar voren zoekt. Ajax zoekt nog verder naar een vleugelverdediger, maar kan in ieder geval terugvallen op een degelijk alternatief: Martínez heeft als centrale verdediger, als controleur én als linksback bewezen dat hij altijd goed is voor een zesje.

Tadic in FC Groningen-style
Dusan Tadic als valse spits: het was een openbaring tijdens het seizoen 2018/2019. L'Équipe deelde na Real Madrid-Ajax zelfs een zeer zeldzame 10 uit aan de Serviër. Tegen RKC fungeerde Tadic weer eens als linksbuiten, de positie waarop hij vooral in zijn FC Groningen-tijd furore maakte: en de Ajax-captain was het voetballen vanaf links zeker nog niet verleerd, bleek zaterdag. Het werpt een paar vragen op: blijft Tadic op de vleugels als David Neres weer fit is en nieuwkomer Antony zijn acclimatiseringsproces achter de rug heeft? Of ziet Ten Hag Tadic tóch als zijn eerste spits, met Lassina Traoré en Klaas-Jan Huntelaar achter de hand?

Bem-Vindo Antony
Het zal niemand ontgaan zijn: Ajax heeft een nieuwe Braziliaan waar een hoop van verwacht wordt. Neres dook zelfs de muziekstudio in om een speciaal nummer voor landgenoot Antony op te nemen. De Braziliaan begon met Bem-Vindo Antony op de achtergrond aan zijn officieuze Ajax-debuut en kwam direct tot scoren, zoals het een echte Ajacied betaamt.

Het seizoen van Ekkelenkamp?
FC Twente en sc Heerenveen wilden Jurgen Ekkelenkamp huren, maar het antwoord van Ajax was duidelijk: de twintigjarige middenvelder uit Zeist blijft voorlopig in Amsterdam en lijkt zelfs een kandidaat-opvolger van de begeerde Donny van de Beek. De lange, dynamische middenvelder maakte na rust in elk geval goede reclame voor zichzelf met een goal en een assist.

RKC-thuis geen graadmeter
RKC-trainer Fred Grim keek niet bepaald uit naar het weerzien met zijn oude club. De nummer 18 van het vorige seizoen was net weer één week in training en moest het direct tegen de nummer 1 opnemen. Collega Ten Hag zal vast ook niet veel wijzer zijn geworden van de ongelijke strijd. De Amsterdammers treffen later deze maand onder meer FC Utrecht, Red Bull Salzburg en Hertha BSC. Tegen die tijd is waarschijnlijk ook duidelijk welke spelers blijven en welke niet: waarschijnlijk kan er tegen die tijd pas meer gezegd worden over de staat van Ajax.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)