KNVB zoekt opvolger Koeman: 'Niet veel trainers voldoen aan Oranje-profiel'

KNVB zoekt opvolger Koeman: 'Niet veel trainers voldoen aan Oranje-profiel'

23-08-2020 17:11
86

Door het vertrek van Ronald Koeman naar FC Barcelona ligt er bij de KNVB een 'hartstikke mooie job' voor het grijpen. Dat stelt Nico-Jan Hoogma, die als directeur topvoetbal op zoek is naar een nieuwe bondscoach.

Oranje is geplaatst voor het EK in de zomer van 2021 en een jaar later volgt het WK. "Hartstikke mooie job, lijkt me", zegt Hoogma tegen NRC. Volgens het dagblad heeft de KNVB-top de afgelopen dagen een lijst met kandidaten samengesteld. Ook een buitenlandse bondscoach behoort tot de mogelijkheden.

Van de nieuwe sterke man in Zeist wordt het nodige gevraagd. "Je moet een peoplemanager zijn, zowel richting de spelersgroep als de technische staf", verklaart Hoogma. "Duidelijkheid creëren: wat wil je precies? Je moet tussen maar ook boven de spelers staan, de baas zijn. Respect afdwingen. Het goede gevoel geven aan spelers en staf. Je moet hun taal spreken, hoe zij denken en doen. Dat voelde Koeman uitstekend aan."

De KNVB-directeur stelte dat een bondscoach een aantal keer per jaar moet 'pieken'. "Je moet de internationals niet te veel belasten, omdat zij bij hun club ook allerlei zaken moeten doen. Je moet echt heel selectief contact leggen, en ze niet volstouwen met informatie vanuit het Nederlands team als ze bij hun club zitten."

Het relatief lage aantal wedstrijden met Oranje is iets waar een trainer 'moet om moet kunnen gaan', aldus Hoogma. Je moet niet denken: ik ga iedere dag op het veld staan, want dat is niet aan de orde als bondscoach." Het vinden van een opvolger wordt derhalve geen simpele klus. "Het is niet zo dat je een la opentrekt en heel veel trainers aan het profiel voldoen."