PSV ontsnapt in blessuretijd met gelijkmaker Piroe en teruggetrokken strafschop

06-12-2020 18:41 Laatste update: 18:43
334

PSV is op het nippertje ontsnapt aan puntenverlies in de Eredivisie. SC Heerenveen leek er met de buit vandoor te gaan, maar in blessuretijd maakte invaller Joël Piroe gelijk: 2-2. Daarnaast werd een gegeven strafschop teruggetrokken.

PSV moest na de wedstrijd tegen Granada in de Europa League nog afwachten of het kon beschikken over aanvoerder Denzel Dumfries, Eran Zahavi, Mohamed Ihattaren en Noni Madueke. Dumfries en Ihattaren waren fit voor de aftrap, Madueke en Zahavi niet. Zij kwamen niet ongeschonden uit de strijd in Spanje.

PSV legde een puike eerste helft op de mat bij Heerenveen, al waren de grootste kansen voor de Friezen. Doelman Yvon Mvogo moest al binnen twee minuten reddend optreden op een schot van Henk Veerman, die samen met Joey Veerman en Mitchel van Bergen voor het Friese gevaar zorgde. Het werd al meteen duidelijk dat de counters het grootste wapen van Heerenveen waren. De ploeg had slechts 22% balbezit.

De grootste kans van Heerenveen was van Henk Veerman. Op aangeven van Van Bergen liet hij van dichtbij na om Mvogo te verschalken Anders gezegd: de PSV-doelman redde knap. Even later beloonde PSV zichzelf met de 0-1 van Mario Götze. Na een slim steekballetje van Cody Gakpo stiftte de Duitser binnen. Cody Gakpo had vervolgens de 0-2 moeten maken. Mvogo hield PSV vlak voor rust opnieuw op de been door een schot van Joey Veerman te keren. Heerenveen had verreweg het minste balbezit, maar kreeg wel de grootste kansen tegen een veel beter PSV.

Knotsgekke tweede helft
Maar zoals wel vaker dit seizoen zakten de bezoekers na rust volledig in elkaar. Van het dominante PSV uit de eerste helft was niets meer over. PSV gaf de controle uit handen nadat Philipp Max was gewisseld voor Madueke. Veerman liep na een uur weg bij Olivier Boscagli en schoot de verdiende gelijkmaker binnen.

Opmerkelijk genoeg besloot Roger Schmidt om zowel Götze als Donyell Malen van het veld te halen en Joël Piroe en Richard Ledezma te brengen. Nog geen minuut daarna maakte Van Bergen 2-1 voor Heerenveen. PSV was niet meer bij machte om het Heerenveen nog lastig te maken. Mvogo voorkwam in blessuretijd nog de allesbeslissende 3-1 door inzetten van Van Bergen en Veerman te keren. Een minuut later maakte Piroe alsnog gelijk voor PSV.

De goal van Piroe leek het laatste wapenfeit van de wedstrijd te worden, maar weer een minuut later wees scheidsrechter Bas Nijhuis naar de stip omdat Ibrahim Sangaré hands maakte in het strafschopgebied. Maar na het bekijken van de VAR-beelden bleek dat Veerman buitenspel stond, waardoor Heerenveen niet mocht aanleggen vanaf elf meter. Na 98 minuten floot Nijhuis af.