Ajax-comeback 'geen goede optie' voor Van de Beek: 'Zou frustrerend zijn voor hem'

Ajax-comeback 'geen goede optie' voor Van de Beek: 'Zou frustrerend zijn voor hem'

23-03-2021 11:30 Laatste update: 11:31
47

Donny van de Beek kent een moeizaam eerste seizoen bij Manchester United en weet niet te overtuigen. Toch lijkt de hoop nog niet helemaal vervlogen. VoetbalPrimeur spreekt met Dominic Booth, clubwatcher van Manchester Evening News. Volgens Booth is er nog zeker perspectief voor Van de Beek op Old Trafford, al is een vertrek niet uitgesloten.

Van de Beek werd afgelopen zomer door United voor 39 miljoen euro overgenomen van Ajax. In Amsterdam was hij één van de uitblinkers, maar op Old Trafford weet hij zijn stempel maar niet te drukken. De zeventienvoudig Oranje-international moet het dit seizoen vooral doen met invalbeurten en wedstrijden in de FA Cup. De kritiek vanuit de Engelse media neemt steeds meer toe.

Booth ziet dat Van de Beek het niet makkelijk heeft in Manchester. "Hij komt het best tot zijn recht als nummer tien, maar Bruno Fernandes is daar duidelijk de eerste keus. Omdat Fernandes bijna geen rust krijgt zit Van de Beek veel op de bank. Hij krijgt dus amper kansen om zich te bewijzen. En op de momenten dat Van de Beek speelt, laat hij niet genoeg zien. Dat heeft het vertrouwen van Solskjaer in hem niet goed gedaan."

Fans verliezen geduld
Ondanks zijn geringe inbreng bij United, keren de supporters zich volgens Booth niet tegen Van de Beek. "De meeste fans denken dat hij het in zich heeft", zegt hij. "Ze zien een goede speler die kan slagen als hij de juiste rol heeft. Ze willen ook echt dat hij gaat slagen." De tijd begint echter wel te dringen. "Op dit moment verliezen de supporters wel hun geduld met hem. Zij willen goede en overtuigende dingen van hem zien. Hij heeft namelijk een behoorlijke reputatie."

United wil geen transfer
Ondanks het feit dat Van de Beek geen grote rol van betekenis speelt bij United, willen The Red Devils hem volgens Booth niet van de hand doen. "Nee, ze willen hem niet laten gaan. Als ze een goed bod krijgen en op de transfermarkt een goede vervanger vinden, dan is een vertrek misschien bespreekbaar. In het verleden had United interesse in Jack Grealish en James Maddison. Ik denk dat alleen zij ervoor kunnen zorgen dat United Van de Beek van de hand wil doen. Toch zie ik hen niet komen en dat heeft mede te maken met de financiële gevolgen van de coronacrisis."

Van de Beek heeft zélf ook een stem in een eventueel vertrek uit Manchester. Booth zou het niet gek vinden als de aanvallende middenvelder uit Nijkerkerveen na dit seizoen graag weg wil. "Hij is waarschijnlijk gefrustreerd over zijn gebrek aan kansen. Hij wil natuurlijk ook spelen voor het Nederlands elftal. Daarnaast zeggen veel oud-voetballers uit Nederland dat hij moet vertrekken."

Als Van de Beek kiest voor een transfer, dan denkt Booth niet dat hij terug wil keren naar Ajax. "Ik denk dat het frustrerend voor hem zou zijn om terug naar Ajax te gaan. Hij wil zich natuurlijk bewijzen in de Premier League. Bij andere clubs dan Ajax kan hij zich beter laten zien. Voor Ajax zou een terugkeer dus erg gunstig zijn. Voor Van de Beek en United is het alleen niet zo'n goede optie."

Volgend seizoen meer perspectief
Waar de kans op speelminuten dit seizoen niet erg groot is voor Van de Beek, is er meer perspectief voor volgend jaar. Concurrent Paul Pogba wordt namelijk gelinkt aan een transfer, wat gunstig kan uitpakken voor Van de Beek. "Dat kan zeker gebeuren", vertelt Booth over een exit van Pogba. "Zijn contract loopt over een jaar af. Juventus en Real Madrid hebben interesse in hem. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola heeft in de media ook een paar keer gezegd dat hij denkt dat Pogba weggaat. Als Pogba dus vertrekt en Van de Beek een aantal wedstrijden de kans krijgt, denk ik dat hij nog kan slagen bij United."

Booth stelt dat het volgend jaar erop of eronder is voor Van de Beek bij United. "Waarschijnlijk zal het volgende seizoen bepalend worden voor Van de Beek. Of hij de boeken ingaat als een succes of een miskoop, gaat afhangen van hoe hij het volgend jaar doet."

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)